Cashewnötter vs solrosfrön? (Underskatta inte solrosfrön i raw/ veganska recept!)

cashewnötter
solrosfrön


I många rawfood recept brukar man använda cashewnötter för att göra något krämigt, grädde, ost, såser och röror, kakor/ tårtor, glass etc. Man ser i rawfoodvärlden att det är väldigt lätt att ”överanvända” denna nöt eftersom den är en så bra bas till mycket, och för att den är så neutral i smaken. Man kan ersätta cashewnötter till andra nötter eller frön men då brukar man ofta få en liten bismak. Den bismaken uppskattas inte av alla och kan lätt ta överhand. När jag skapar mina recept försöker jag att variera mina nötter och frön i recepten för att få en så varierad kost som möjligt. Cashewnötter är godast och enklast att skapa recept med, just för att dem är så neutrala i smaken. Vill man ersätta cashewnötter är macadamianötter och paranötter det som ger mest likt resultat, både i textur och smak. Alla dessa nötter har dock en sak gemensamt, och det är att de är väldigt dyrt, mindre hållbart för miljön att överkonsumera, samt att dem är väldigt feta och lite tyngre för våra kroppar att smälta. Frön generellt är betydligt mer lättsmält för kroppen än nötter, och de flesta människor tål dem bättre, funkar ju också för de flesta nötallergiker t. ex. De fröet som ger närmaste resultat likt cashewnötter i recept är solrosfrön. Visst, solrosfrön ger en bismak, så när jag skapar recept med solrosfrön så arbetar jag lite extra med smakerna så att den bismaken antingen döljs eller samverkar och bildar en god smak i kombination med kryddsättningen/ de övriga ingredienserna, då kan man få det väldigt gott ändå!

Solrosfrön har mycket fördelar om man jämför dem med cashewnötter:

MILJÖN
Cashewnötter odlas enbart i tropiska länder och de kräver transport för att säljas i Nordamerika och i Europa, där efterfrågan bara ökar och ökar. Och den här efterfrågan som ökas är inte speciellt bra ur miljösynpunkt eftersom cashewnötter är en väldigt törstig gröda. Frön kräver rent generellt mycket mindre vatten än nötter, solrosfrön t. ex, samt att man kan odla solrosfrön i större utsträckning, och yes, till och med i Sverige kan dessa odlas, ja i stort sett nästan var som helst! Plus, eftersom solrosfrön kan odlas nästan var som helst, minskar effekten av att transportera dem runt om i världen. Genom att ibland byta ut cashewnötter till solrosfrön ibland, för jag säger inte att vi alltid måste göra det, så skulle vi kunna göra vår miljö en jättetjänst på allt besparat vatten och transport.

ANDRA ETISKA SKÄL
Cashewnötter växer i ett skal som innehåller ett giftigt ämne, och skalet tas bort innan det skickas. De flesta som skalar dessa nötter är kvinnor som får jättelite betalt, och dem får betalt utefter hur mycket nötter dem skalar. Det bästa är att ha handskar på sig när detta arbetet görs, men på grund av att arbetet är svårt och tar längre tid med handskar så resulterar det ofta i att de är slarviga med det och istället bränner händerna av syrorna som finns där i. Man kan även skada lungorna genom att andas in det giftiga dammet från cashewnötskalen. Att eliminera eller minska din konsumtion av cashewnötter gör att du inte stöder denna typ av produktion. Nu kanske du tänker att du vill eliminera cashewnötter helt av att läsa det här, men nej det behöver du inte, om du väljer ekologiska cashewnötter så får inte människor utsättas i skadliga och farliga miljöer.

DIN PLÅNBOK
Vi gör även vår plånbok en tjänst om du är mån om att spara på dina pengar! Cashewnötter är nämligen ca fem gånger dyrare än solrosfrön!

NÄRING
Rent generellt så är solrosfrön minst lika nyttiga som cashewnötter (då är jämförelsen om man inte blötlägger dem, mer om det nedan), om inte nyttigare eftersom näringen är mer lättillgänglig samt att solrosfrön är mer basbildande. Dock vill jag notera att båda är hälsosamma val. Solrosfrön och cashewnötter har båda sina kvalitéer och bra effekter i kroppen. Och om det är något man ska konsumera mer av så drar jag själv slutsatsen att solrosfrön är vinnaren.

SOLROSFRÖN ÄR RAW
Cashewnötter kräver en upphettning pga giftet i råa nötter och dem är på så sätt inte grobara. Blötlägger du solrosfrön några timmar så är de aktiverade, vilket innebär att en livskraft har kommit till i fröet vilket gör att den får en grodd inom den närmsta dagen redan! Det som händer när man startat den här aktiveringsprocessen är att man har startat en enzymproduktion i fröet, det blir rikt på enzymer. Fröet kommer dessutom att kämpa för att innehålla mer näring för att det ska kunna växa. På så sätt blir det en klar vinnare eftersom enzymer och mer näring bildas, om man nu blötlägger solrosfröna innan man äter dem förstås. En annan positiv grej med att blötlägga solrosfrön är att proteinerna med hjälp av enzymaktiviteten som startas omvandlas till lättupptagliga aminosyror och fettet omvandlas till lättupptagliga fettsyror. Om du blötlägger cashewnötter så sker inte den här processen, om du vill att den enzymatiska processen ska ske i cashewnötter behöver du isåfall fermentera dem.

Att hitta näring och jämföra den exakt när solrosfrön är blötlagda/ och/ eller groddade är svårt men låt mig nu jämföra solrosfrön med cashewnötter rent generellt.

Mätningen är gjord per 100 gram nöt/ frö:

Järn solrosfrö: 5,25 mg
Järn cashewnötter: 6,28 mg

Zink solrosfrön: 5 mg
Zink cashewnötter: 5,78 mg

Magnesium solrosfrön: 326 mg
Magnesium cashewnötter: 292 mg

Kalcium solrosfrön: 78 mg
Kalcium cashewnötter: 37 mg

Fosfor solrosfrön: 660 mg
Fosfor cashewnötter: 553 mg

Selen solrosfrön: 53 mg
Selen cashewnötter: 19,9

Fibrer solrosfrön: 8,6 g
Fibrer cashewnötter: 3,3 g

Kolhydrater solrosfrön: 20,8 g
Kolhydrater cashewnötter: 30,2 g

Fett solrosfrön: 51,5 g
Fett cashewnötter: 43,9 g

Protein solrosfrön: 20,8 g
Protein cashewnötter: 18,2 g

Kalorier solrosfrön: 584 g
Kalorier cashewnötter: 553 g

* AIl information med siffrorna om näringen kommer från USDA Nutrient Database och Cronometer.

En liten slutsats:
Så om man kikar på detta vad kan jag då dra för slutsats? Rent näringsmässigt så är båda grymt bra, och dem är bra på olika sätt. Det bästa vad jag kan se skulle vara att variera dem. Däremot får man dock ta ställning till att värdena förmodligen hade sett annorlunda ut om man hade skulle blötlagt nötterna och fröna, då hade troligen solrosfrön vart bättre på de mesta överlägset. Men cashewnötter kan ha andra effekter i kroppen som solrosfrön inte har, man kan inte bara jämföra näring. Nu förstår ni kanske varför jag gillar att rotera runt nötter och frön i kosten, och det är helt enkelt för att olika nötter och frön har olika näringsprofiler, vilket gör att an får i sig lite av de mesta. Jag föredrar dock i de flesta fallen att använda solros framför cashewnötter, och det är på grund av de andra skälen förutom näringen som jag nämde ovan, det är mer hållbart helt enkelt.. I min bok ”Näringstät & naturlig rawfood för alla” så har jag anpassat alla recept så att dem ska kunna gå att göra helt nötfria om man vill, för som titeln låter- det ska passa alla. För mig är det även viktigt att det är hållbart för klimat och de personer som arbetar med det.

Hur man använder solrosfrön som ersättning för cashewnötter i krämiga växtbaserade såser/ röror/ vissa andra rätter (hur man gör sin växtbaserade grädde, gräddfil, creme fraiche, ricotta etc med solrosfrön som bas!):
Cashewnötter kan ersättas till råa solrosfrön i en 1:1-ersättning i veganska recept med stor framgång förutsatt om du ersätter dessa bör du vara medveten om att smaken och kryddorna kan behöva justeras, inte alltid men ibland, smaka av! Ofta brukar det vara att du kanske behöver tillsätta mer sötma och syra i receptet, i vissa fall mer salt, men oftast är det sötma och syra främst. Genom att tillsätta mer av det är avsaknaden av salt inte lika stor, så börja där.

Så här gör du: Blötlägg (de råa, alltså orostade) solrosfröna. En blötläggning över natten och en bra sköljning hjälper till att göra smaken på solrosfröna mild och neutral. Om man därefter groddar solrosfröna så oxiderar dem lätt vid mixning vilket kan ge en starkare smak, så om du ska mixa dem- blötlägg dem bara, och inte över 10 timmar. När jag skriver blötlägga, så menar jag att du lägger önskad mängd solrosfrön i en skål med dubbla mängden vatten. Använd en kraftfull mixer och mixa fröna länge med lika del- dubbla delen vatten- beroende på hur fast eller lös du vill ha din ”grädde”. Det är bättre att börja med en mindre del vätska och fylla på, då är det lättare att få den krämig utan att det blir ”grusig” konsistens. Nu har du en bra bas till olika röror, så det är bara att smaksätta med de du vill, man kan ha detta till desserter, mousse, pastasåser, dippsåser, eller vad som helst som du annars använder grädde, creme fraishe, gräddfil, ricotta till!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.