Svampsjukdom på bananer, bra info att veta!

Är det mögel i ändarna?! Ofta när man handlar bananer ser dom ut så här i ändarna, och det blir värre när dom mognar. Många tror det är mögel, men nej det är det inte. Det är en svampsjukdom som kallas crownroot. Det anses vara den mest skadliga sjukdomen hos bananer som uppkommer efter skörd. Crownrot drabbar exportbananer i alla bananproducerande länder. Vanligtvis är den osynlig när frukterna packas för transport från tropiska länder men ”sjukdomssymtomen” uppstår under transport, mogning och lagring. Behandling av crownroot har varit genom att behandla med fungicider. AGRI X365 har visat sig vara mycket effektivt som en kronspay, som kontrollerar crownrootproducerande svampar, inklusive colletotrichum musae, Fusarium, Acremonium, Verticillium och Curvularia.

Nu fick du svaret varför oekologiska bananer inte ser ut så här. Alltså när dina bananer ser ut så här är dom obehandlade. Det man får fundera på istället är hur bra är det då att äta detta? Svampsjukdomarna kan sorgligtvis gå in i bananerna om det är mycket crownroot. Har man problem med ovälkomna bakterier, candida så kan man reagera mycket negativt. Svampsjukdomen kan även påverka bananens näringsinnehåll negativt.

Ska man undvika dessa bananer? Jag skulle svara ja om bananerna har mycket crownrot så att det går ner över bananen, annars skär av toppen med lite marginal. Har dina bananer börjat få crownrot så sprider det sig snabbt när dom mognar, alltså vänta inte för länge, man kan skala bananerna och frysa in dom när detta sker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.