Julens bästa fruktkaka recept

Fruktkaka hör julen till, äntligen kan vi njuta av den här frestelsen med mer än bara munnen! Den här kakan är nämligen inte bara gudomligt god utan också sprängfylld med näring utan att innehålla någon ohälsosam ingrediens! Grymt va? Den är även vegansk, raw och glutenfri, hur bra som helst!

https://www.youtube.com/watch?v=uKezVAQ7N7A


Till ca 20 bitar behöver du:

14-16 färska dadlar/ 14-16 dates
3/4 dl apelsin juice+ zesten från 1/2 apelsin/ 1/4 cup orange juice
2 msk lönnsirap eller honung (eller annan valfri flytande sötning)/ 2 tbsp maple syrup or honey
3 dl mandelmjöl (eller 2 dl mandlar du mal själv)/ 1,2 cup almond flour
0,5 dl mandlar/ 3 tbsp almonds
1 dl pistagenötter/ 0,4 cup pistachios
1 dl valnötter/ 0,4 cup walnuts
1,5 dl russin/ 0,6 cup raisins
1 dl torkade tranbär/ 0,4 cup dried cranberries
1 dl torkade aprikoser/ 0,4 cup dried apricots
1 dl torkade körsbär/ 0,4 cup dried cherries
0,5 dl torkade fikon (ca 3 st)/ 3 dried figs
1/4 tsk äkta vaniljpulver/ 1/4 tsp vanillabean powder
1/4 tsk muskot, pulver, eller finriven nöt/ 1/4 tsp nutmeg
3/4 tsk kanel/ 3/4 tsp cinnamon
3/4 tsk torkad ingefära/ 3/4 tsp dried ginger
Zesten från 1/2 citron/ the zest from 1/2 lemon
1 dl kokosolja, smält/ 0,4 cup coconut oil, melted
Ev. rom eller konjaks extrakt/ arom/ optional rom or conjac arom

Gör så här:
Börja med att hacka alla nötter och alla torkade frukter och lägg i en stor skål eller bunke. Nötterna ska vara hyfsat grovhackade och den torkade frukten ganska så finhackad. Mal mandel om du inte har färdigt mandelmjöl och lägg även det i skålen. Smält kokosoljan på lägsta temperatur i ugnen eller på valfritt sätt i en skål medans du gör resten. Kör färska dadlar, lönnsirap (eller valfri flytande sötning) i matberedaren eller mixern med apelsinjuicen tills det är helt slätt och häll detta över den torkade frukten och nötterna i skålen/ bunken. Lägg ner resten av ingredienserna förutom kokosoljan och blanda väl. Ta ut kokosoljan ur ugnen som vid de här lagret borde vara smält, om inte rör runt lite och låt stå en stud till i ugnen. Häll kokosoljan över allt de andra och rör runt igen. Rör runt tills allt är väl blandat utan att röra runt för mycket- eftersom kokosoljan då kan skikta sig från resten. Platta ut allt till en stor kaka på ett bakplåtspapper med händerna, ta hjälp av plastfolie mellan så det inte kladdar om du vill (se videon). Ställ in i kylskåpet minst 6 timmar innan servering. Skär i bitar och njut! Kakan förvaras sedan i kylskåpet i upp till en vecka, eller några månader i frysen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.