Rawvegansk Gustav Adolf bakelse recept

on


Gustav Adolfsdagen infaller den 6 november, detta firas med en klassisk bakelse! Seden att äta bakelse till Gustav II Adolfs ära har spridit sig över landet, men har starkast fäste i Göteborgsområdet. Om du som jag inte äter bakelser, kanske du också varit utan många år? Men varför leva i orättvisan, alla ska ha tillgång och möjlighet att fira denna dagen med en bakelse! Det här är anledningen till att jag kom fram till receptet, jag vill ha en hälsosam bakelse utan animaliska produkter. Den här bakelsen kan du med gott samvete göra och fira Gustav Adolfsdagen, eller ät den när som helst! Bakelsen är god och nyttig året runt! Konditorierna presenterar ofta sin egen variant av Gustav Adolf-bakelsen. med en klassisk bakelse med hallontryffel och chokladmousse.

Fakta om bakelsen och hur rawfood bakelsen kom till:
Samma år som invigningen av statyn gjorde konditorn R Rubensson i Göteborg en julutställning med konstnärligt utförda bakverk, däribland avbildningar av Gustaf Adolfsstatyn utförda i choklad och socker. Förutom bakverk fanns där även konfekt med Gustav II Adolfs bild. Därmed var embryot till Gustav Adolfsbakelsen fött. Traditionen fördes vidare då konditorn Carl Brätutigam i Göteborg 1909 erbjöd gästerna en Gustav Adolfsbakelse med citron- och chokladgrädde varvad med sockerkaka. Allt dekorerat med kungens bild i rosa marsipan.
Gustav Adolfsdagen infaller den 6 november, detta firas med en klassisk bakelse! Seden att äta bakelse till Gustav II Adolfs ära har spridit sig över landet, men har starkast fäste i Göteborgsområdet. Om du som jag inte äter bakelser, kanske du också varit utan många år? Men varför leva i orättvisan, alla ska ha tillgång och möjlighet att fira denna dagen med en bakelse! Det här är anledningen till att jag kom fram till receptet, jag vill ha en hälsosam bakelse utan animaliska produkter. Den här bakelsen kan du med gott samvete göra och fira Gustav Adolfsdagen, eller ät den när som helst! Bakelsen är god och nyttig året runt! Konditorierna presenterar ofta sin egen variant av Gustav Adolf-bakelsen. med en klassisk bakelse med hallontryffel och chokladmousse.


Fakta om bakelsen och hur rawfood bakelsen kom till:

Samma år som invigningen av statyn gjorde konditorn R Rubensson i Göteborg en julutställning med konstnärligt utförda bakverk, däribland avbildningar av Gustaf Adolfsstatyn utförda i choklad och socker. Förutom bakverk fanns där även konfekt med Gustav II Adolfs bild. Därmed var embryot till Gustav Adolfsbakelsen fött. Traditionen fördes vidare då konditorn Carl Brätutigam i Göteborg 1909 erbjöd gästerna en Gustav Adolfsbakelse med citron- och chokladgrädde varvad med sockerkaka. Allt dekorerat med kungens bild i rosa marsipan.

Med inspiration från gammal tradition har jag valt att istället för sockerkaka använda mig av banan. Istället för att ha en rosa marsipan har jag valt att använda mig av mandel i de olika lagrena som smaksättning och utfyllning. Istället för endast citron grädde har jag valt att använda mig av hallon för att få färgen och en god smakbrytning. Chokladlagret innehåller också mandel vilket lyfter upp chokladsmaken då mandel och choklad gifter sig klockrent med varandra. För att göra kakan mindre fet, mer lättsmält, har jag valt att basera den på frukt, frön och mandel och inte använda mig av oljor/ smör i receptet.

Kakao?
För att maximera näringen och för att få ut hälsoeffekter från kakaon använder jag mig av raw kakao, alltså kakao som är orostad och inte upphettad. Raw kakao är snällare för kroppen och det har också en fräschare djupare smak och jag rekommenderar starkt att använda det i receptet om du hittar det. Om du gör receptet till gravida personer, barn eller till sjuka personer rekommenderar jag att använda carobpulver som substitut för kakao. Om du kommer äta bakelsen på kvällen rekommenderar jag också carobpulver om substitut eftersom kakao är uppiggande.Gustav Adolf bakelse ingredienslista (4-6 bakelser)

Botten:
Ca 3 bananer/ ~3 bananas

Chokladfyllning:
2 bananer/ 2 bananas
1/2 äpple/ 1/2 apple
4 färska dadlar/ 4 fresh dates
3/4 dl mandel (eller 1,5 dl löst packat mandelmjöl)/ 1/4 cup almonds or 1/2 cup loosed packed almondflour
3 msk kakao (helst raw)/ 3 tbsp cacao (preferably raw)
1,5 tsk psylliumhusk/ 1,5 tsp psylliumhusk
1/2 tsk äkta vaniljpulver/ 1/2 tsp vanilla bean powder
En nypa salt/ A pinch of salt

Hallon & citronfyllning:
2 dl hallon (frysta går bra)/ 0,8 cup raspberries
1 banan/ 1 banana
1/2 citron, zesten samt 1 msk från juicen/ 1/2 lemon- the zest+ 1 tbsp of the juice
3 färska dadlar/ 3 fresh dates
1 dl mandel (eller 2 dl mandelmjöl)/ 0,4 cup almonds (or 0,8 cup almond flour)
1,5 tsk psylliumhusk/ 1,5 tsp psylliumhusk

Topping*:
4 chokladrutor av din favorit raw/ vegan chokladkaka/ 4 chocolate pieces of your favourite raw/ vegan chocolate bar
4 msk kokos yoghurt eller kokosgrädde/ 4 tbsp coconut yoghurt or coconut cream


Gör så här:
Ta fram en form, t. ex brödform eller en fyrkantig låda och klä in den i plastfolie. Skiva bananerna på längden och täck botten med dem, ha den rundade sidan upp (se videon). Du kommer behöva dela bananerna fler gånger för att kunna pussla ihop det så att hela botten täcks utan att dom ligger omlott på varandra. Täcker bananerna inte helt kan du tillsätt fler bananer, detta kan bero på att bananerna och formen kan variera i storlek.

Börja nu med fyllningarna. Om du använder hel mandel och inte färdigt mandelmjöl så börjar du med att mala mandlarna till mjöl. Börja mät upp mandlarna för hallonfyllningen och mixa/ mal till mjöl och lägg undan i en skål. Gör nu likadant med mandlarna till chokladfyllningen och lägg i en annan skål. Håll koll på vilken skål som är vilken och börja nu göra hallon & citronfyllningen.

Kör hallon, dadlar, citron i matberedaren tills det är slätt. Tillsätt mandelmjöl och kör igen tills allt blandat sig, lägg därefter i psylliumhusk medans maskinen är igång och mixa väl. Lägg i en skål och ställ åt sidan medan du gör chokladfyllningen.

Lägg alla ingredienser till chokladfyllningen förutom psylliumhusken i matberedaren (du behöver inte diska den emellan), kör tills det är slätt och tillsätt psylliumhusken efter hand medans maskinen är igång.

Nu är det dags att montera ihop allt! Börja med att bre ut chokladmoussen på bananbotten. Ställ in i frysen 2 timmar och bre sedan ut hallonfyllningen ovanpå. Ställ in allt i frysen 1 timme och skär sedan kakan i bitar. Toppa med kokos yoghurt eller kokos grädde och en chokladruta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.