Nu ska jag berätta för er hur man gör Tzatziki på riktigt. Till att börja med ska jag berätta varför den här Tzatzikin inte är någon ”fejktziki”. Det är väldigt enkelt, den innehåller endast basbildande nyttiga ingredienser, inga mjölkprodukter och dåliga fetter, utan allt är av rawkvalité vilket kroppen älskar samt att den smakar helt fantastiskt!
1. Det första du gör är att du plockar fram juicemaskinen och unnar dig en god juice från 2/3 gurka och 3-4 selleristjälkar. Känn efter vilken energi du får och hur återfuktad kroppen blir, då gurkans vätska tas upp av alla celler i kroppen samtidigt som sellerin innehåller fina salter som gör att kroppen suger åt sig vätskan ännu bättre! En Perfekt kombination helt enkelt.
2. Nu är du full av energi att och redo att sätta igång med Tzatzikin, så nästa steg är att öppna juicemaskinen och spara pulpen i en skål.
3. Och nu till röran, eller ”yoghurtsmeten” kan man ju också kalla den, så mixar du ihop följande ingredienser:
- 1 dl pumpafrön (som du blötlagt minst ett par timmar innan)
- 1 dl hampafrön
- ½ avokado
- 1 klyfta vitlök
- ½ tsk örtsalt
- 1 msk fryst dill
- 1 tsk fryst persilja
- 2 klyftor citron
- 1 tsk honung
- 1 msk olivolja
- 1-2 dl vatten
4. Blanda nu i yoghurtröran med gurk- och selleripulpen och dra några drag med svartpepparkvarnen.
Och nu är den klar, den riktiga Tzatzikin 😉
Själv serverade jag den som en liten dippsås till gula linfrökex, gurka och paprikastavar. Andra grejer som kan vara gott att dippa med kan vara t. ex broccoli, morötter, selleri. Tzatzikin gör sig annars fin som sås till raw/vegan biffar, klyftpotatis, till salladen, på smörgåsen eller varför inte som ett gott tillbehör till en paj!
Så himla gott 🤗
GillaGilla