Raw hirsbröd med pumpafrön

on

De här är ett typiskt bra och enkelt basrecept på ett välsmakande bröd . Det är gott i sig, i sin enkelhet, men passar även perfekt ihop med nötsmör, ost, hummus, avokado mm!

Hirs är något jag sällan ser recept med vilket jag tycker är konstigt. Hirs är ju jättebra för oss! Det är glutenfritt, basiskt, mineralrikt (särskilt järn) och även en bra källa till kolhydrater och protein. Hirs tillsammans med pumpafrön blir förtrollande gott, dessa två smaker gifter sig verkligen! Testa får du se!

Så här kommer receptet för en plåt:

3 dl skalad hel hirs/ 1,2 Cup millet
2 dl pumpafrön/ 0,8 Cup pumpkin seeds
1 msk kokosolja/ 1 TBS coconut oil
(1-2 msk vatten)/ if needed, 1-2 TBS water
3/4 tsk salt/ 3/4tsp salt

Gör så här:

Lägg hirs och pumpafrön i minst dubbelt så mycket vatten i en skål/skålar och låt stå över natten. Häll sedan av vattnet och skölj noga. Lägg hirsen och pumpafröna i matberedaren med kokosolja och salt, kör länge till det är en kladdig smet. För att hirsen verkligen ska slås sönder och smeten ”hänga ihop” kan du behöva tillsätta lite vatten med. Bred sen ut allt på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt in på max 42 grader (eller lägsta temperatur med luckan lite på glänt om du inte har torkugn) i ca 5-7 timmar beroende på tjocklek och ugn. När brödet är klart ska ytorna vara kladdfria men i mitten får det gärna vara lite ”kladdigt”, det är bara gott! Efter ca 3 timmar kan du skåra brödet och vända så att de torkas på båda sidorna!

20150306_18483220150306_122738

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.