Rawfoodbröd/knäcke med bovete & paranötter

on

Något ingen tröttnar på är bröd. Alla älskar bröd, det bara är så. Sättet att äta det på är förmodligen det vi gillar mest. Vi håller det i handen, brer på något och bara njuter av hur brödet smälter ihop med det som finns ovanpå. Vi älskar även hur vi kan äta med händerna utan att bli kladdiga.

Många som börjar med rawfood tror att dem inte kan äta bröd, men ack! Så fel dem har! För mig öppnades nämligen en ny brödvärld genom det att jag började med rawfood. Mjölen försvann och ersattes med hela gryn och säd vilket är otroligt mer smakrikt. Bre på vad du vill på dina mackor, raw pålägg smakar betydligt mer. Mosa en avokado, eller varför inte bre på lite nötsmör, en skiva ost, lite zelleritziki eller en god hummus? Avsluta med något läckert, såsom en tomat, en bit paprika, gurka, groddar eller salladsblad. Variationen är oändlig…

Mitt basrecept på bröd gäller både när det är knäckebröd eller om det handlar om mjukt/halvmjukt bröd. Det här brödet är gott oavsett vad du gör av det, konsistensen reglerar du helt enkelt med hur länge det är inne i ugnen.

Ingredienserna till brödet är:

– 3,5 dl helt skalat bovete/ 1,4 Cup buckwheat
– 1 dl nötter eller frön (min favorit är paranötter, det ger en fantastisk konsistens samt en fin mild nötig smak)/ 0, 4 Cup nuts
– ½ dl gula linfrön (bruna funkar också bra)/ 0,2 Cup flaxseeds
– 1 tsk havssalt/ 1 tsp sea salt
– (1 msk kokosolja om du vill göra ett mjukt bröd)/ 1 TBS coconut oil, for a softer bread

Gör så här:

Blötlägg bovetet minst en timme, men helst ca 8 timmar genom att lägga bovetet i en skål med dubbelt så mycket vatten. Gör samma sak med linfröna i en annan skål, men med minst 4 gånger så mycket vatten som frön. Skölj därefter av bovetet noga så att allt ”slem” försvunnit. Skölj även av linfröna men där gör det inget om slemmet är kvar, huvudsaken är att du bara slår bort lite av vätskan i durkslaget. Lägg i matberedaren tillsammans med resten av ingredienserna, vill du göra ett mjukt bröd tillsätter du även 1 msk kokosolja. Kör till det är helt finfördelat och bre sedan ut på en bakplåtspappersklädd plåt, ca 1 cm tjockt. Sätt in i torkugnen (eller vanlig ugn med varmluft på lägsta temperatur med luckan lite på glänt) och låt stå där ca 7 h för ett lite mjukare bröd och ca 24 h för knäckebröd. Efter ett par timmar kan du skåra brödet i bitar och vända det.20150306_090324

20150306_091020

Ett bröd som inte är helt torkat (alltså ett lite mjukare bröd) bör förvaras i kylskåp och håller upp till 4 dagar, torkar du det längre så det är i knäckebrödskonsistens håller det läääänge i rumstemperatur i en burk.20150314_045132

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.