Det här är värt att tänka på när du lagar raw/ vegansk mat

on

20160416_151909
Gott ska vara gott.

Gör du en god fruktsmoothie så ska den vara god. Kanske vet du med dig att den blir betydligt nyttigare om du har i något grönt? Sanningen är att det oftast inte blir lika gott med det i, visst det kan smaka bra i små mängder, men grönt vill vi ju ha i stora mängder eller hur? Gör din smoothie så god du bara kan, med eller utan grönt. De gröna är viktigt att få i sig, men använd de gröna fina bladen till en god njutningsfull sallad eller gör en grön juice. Grönt pulver kan du blanda i vatten och dricka som en shot innan eller efter smoothien istället t. ex. Ha som mål att allt du äter ska vara jättegott! Mat går att piffa till väldigt enkelt på ett hälsosamt sätt så att det blir extra gott, t. ex med hjälp av örtkryddor, lök, frukter, nötter, frön, avokado, smulade frökex mm.

Rått ska vara rått.

Frukter, osötade frukter (t.ex tomat, paprika, zucchini, okra), gröna små blad är bäst att äta i rå form då det är lätt att tugga ner, smakar bra i sin råa form och har mest näring i rå form, samt enzymer och vätska som är värdefulla för oss. Nötter och frön ska även också ätas i rå form (blötläggas och/eller groddas) då fettsyrorna förstörs när dem upphettas, särskilt omega3 är känsligt för upphettning. Fett är det svåraste för kroppen att bryta ner, därför är det bäst att äta de i rå form då det är betydligt mer lättare för kroppen att ta hand om. Vitlök, gurkmeja ingefära och lök är också bäst att äta rå då dem förlorar endel av sina positiva effekter vid upphettning (t. ex rå lök innehåller en kraftfull antioxidant som motverkar cancer, rå gurkmeja verkar anti inflamatoriskt i kroppen, även rå ingefära samt att de stärker imunförsvaret).

Lagat ska vara lagat.

Rotfrukter växer under jorden. Det som växer under jorden får inget solljus. Solljusets uppgift är att ge lite ”fire” till växterna, men hur ska det som växer under jorden få sin glöd? Hur ska vi väcka det som växer under jorden till liv? Vi får tillsätta det som solen inte har tillsatt, glöd, eld, alltså vi tillagar dessa knölar istället för att äta dem råa. Det låter ganska naturligt att det är så va? Självklart kan vi äta råa rotfrukter och potatis, men bara i små mängder om vi ska kunna känna någon typ av välmående av det och utan att skada våra kroppar med dessa hårda små bitar som tränger i våra tunna tarmväggar, att tugga ordentligt hjälper tyvärr inte alltid, lite hårda bitar slinker ändå ner, onedbrutna. Visst, vissa råa rotfrukter kan ha medicinska egenskaper, men juica eller ät i små mängder isåfall. Ska vi äta till vi blir mätta på dessa näringsrika knölar så är det någon typ av tillagning som gäller. Magen tackar dig för det. Hård kål (alla slag, broccoli, blomkål etc.) innehåller cellulosa som våra kroppar inte kan ta upp. Kokar du dessa i ett par minuter försvinner cellulosan, kålen blir mjukare och möjlig för dig att tugga ner och ta upp näring. Kort kokning dödar faktiskt inte all näring, och heller inte alla enzymer, i vissa fall påverkar det råvaran positivt. Vill du maximera näringen ska du helst syra rotfruker och kål istället för att tillaga då syrningen också funkar som att ”väcka” dessa råvaror, men skulle du äta för mycket syrat fräter du sönder tänderna. Bönor, linser och gryn innehåller fytinsyra och lektiner i rå form, alltså inget du vill få i dig mycket av då det hämmar mineralupptaget i kroppen. Det hjälper att grodda det, men all fytinsyra är tyvärr svår att bli av med utan kokning eller fermentering. Testa att slå på varmt vatten på groddad quinoa, sätt på ett lock, utan att ens sätta på spisen och låt stå någon halvtimme, quinoan blir mjuk och lättare att äta och lättare för kroppen att ta hand om. Allt handlar om att tillaga på lägre temperaturer och hellre med längre tid då, om man vill nå bästa näringsupptag och näringsvärde och känna välmående i kroppen. Att tillaga viss mat är inte dåligt, investera i en ångkokare, ha låga temperaturer, och undvik att steka/fritera/ungsbaka råvaror i olja. Försök även att köra så oprocessat som möjligt. Hel havre istället för havregryn. Helt bovete istället för färdigköpt mjöl etc.

Knaprigt ska vara knaprigt.

Frökex mjuknar gärna, lite ris i lådan dem ligger i gör susen för att behålla krispigheten! Grönkålschips, frön och nötter ska inte vara fuktiga. Hellre för lång tid i torkugnen än för kort.

Salt ska vara salt.

Översalta är inte bra, men det finns knep som gör att du inte behöver salta lika mycket, selleri, mangoldstjälk eller alger är mina favoriter för att få en salt smak utan salt! Även citron och örtkryddor kan lura smaklökarna att vi inte behöver lika mycket salt för att det ska vara gott. Men som sagt vissa rätter ska smaka salt, unna dig det då, t. ex rå chips, eller ost, men använd salt i måtta och till det som du verkligen känner att du behöver salta för att det ska bli gott.

Sött ska vara sött.

En dessert ska vara söt. Släng i lite extra dadlar för att den ska bli söt. En raw chokladpudding t.ex ska liksom inte smaka avokado och kakao för att du vill minska på socker, den ska vara söt och smaka gott, den ska vara en njutning, annars är det bättre om du äter något annat som inte behöver vara sött om det nu är socker du vill minska på.

Moget ska vara moget.

Hittar du ingen mogen mango eller ananas i affären, köp hellre fryst. Det blir godare och nyttigare. Tomater är för syrliga och ofta smaklösa i omoget tilltånd, leta efter de röda och lite lätt mjuka tomaterna, eller använd soltorkade tomater. En cantaloupe melon ska dofta gott när du luktar på den, doftar den ingenting eller om den är stenhård så smakar den ingenting, välj en annan melon sort istället då. Är bananen grön? Vänta ett par dagar med att äta den då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.