Pizza Tropikana med svamp, raw m. glutenfri vegan alt.

När du ska göra en pizza, tänker du då på vilken typ av pizza du ska göra då? Kollar du på menyn inne hos en pizzeria finns det ju mängder av sorter, Margherita, Vesuvio, Capricciosa, Mexicana mm… Det är lätt att man bara gör en pizza utan en tanke bakom fyllningen när man gör den själv. Det är helt rätt också, för att bara slänga på lite av allt vad man har hemma är perfekt, och det blir ju alltid gott! Men den här gången jag gjorde pizza var tanken bakom att den skulle vara tropisk, tänk dig en Hawaii pizza eller en Pizza Bali. En tropisk pizza var det jag ville ha, men ändå med en liten tuch av Sverige då svamp å gräslök får finnas med i den! .
20160610_131452-1
Hemligheten bakom att få en riktigt tropisk kyss på pizzan är en frukt som heter jackfrukt. Den är gul och du hittar den i frysdisken i asiatiska affärer. Förväxla den inte med grön jackfrukt som finns på burk, den är inte mogen och passar inte att använda i detta sammanhanget! Jackfrukt är en fantastiskt god frukt, och hittar du inte gul jackfrukt, be affären köpa in! Tills vidare kan du testa receptet med ananas istället.

Den här pizzan går utmärkt att göra när du vill ha något snabbt, för du behöver inte göra den raw, den är supergod att göra på lite högre temperatur också! Jag rekommenderar dig dock att göra den raw då den är som mest hälsosammast när man inte upphettar den för mycket eftersom näringen bevaras bättre. Smakerna bevaras och framhävs på ett helt annat sätt i låga temperaturer också. Har du ingen torkugn funkar vanlig ugn också fint på låga temperaturer och gärna varmluft på om du har det, ha även luckan lite öppen på glänt.

20160612_130852
Testa att servera pizzan i en pizzakartong och ta med ut på picknicken!

Pizzan räcker till 2-3 personer, det blir ca 8 bitar, det kan även också vara ett läckert tilltugg eller förrätt till fler personer.

Till botten behöver du:

– 3 dl bovete/ 1,6 Cup buckwheat, dry
– ½ dl linfrön/ 0,2 Cup flax seeds
– 2 färska dadlar/ 2 fresh dates
– 1 morot/ 1 carrot
– 1 zucchini/ 1 zucchini
– ½ gul lök/ ½ yellow onion
– ½ tsk himalaya salt/ ½tsp himalaya salt
– 1 tsk torkade örtkryddor, gärna en örtblandning, ”franska örter” eller liknande, annars går torkad timjan, basilika, eller oregano bra/ 1 tsp dried herbs

Ev 1-3 tsk olivolja eller lecithin för mer saftighet

till tomatssåsen behöver du:

– 8 soltorkade tomater (blötlägg lite innan om dem är stenhårda)/ 8 sundried tomatoes
– 8 färska mjuka dadlar/ 8 fresh dates
– 5 babytomater/ 5 baby tomatoes
– ½ paprika (gul eller orange blir bäst men röd och grön funkar också)/ ½ bell pepper

Till toppingen behöver du:

– 6 champinjoner (helst skogschampinjoner), skivade tunt och marinerade i en skvätt tamarisoja minst 1 timme innan/ 6 mushrooms
– ½ – 1 banan/ ½- 1 banana
– currypulver/ currypowder
– 100-150 gram jackfrukt, tinad/ 100- 150 grams of jackfruit
– 2 msk gräslök/ 2 TBS chives
– (raw parmesan) / raw parmesan

För en raw pizza, gör så här:

Blötlägg bovetet minst 6 timmar, grodda gärna också om du har tid. Skölj noga. Kör bovete, linfrön, dadlar och kryddor i matberedaren. Vänd ner grovriven zucchini, morot och lök i smeten och bre ut på teflexpapper på en plåt och skåra ut pizzabitar med en kniv eller pizzakniv om du har. Sätt in i torkugnen på 60 grader i 2 timmar. Sänk temperaturen till 42 grader, vänd pizzabotten och torka ytterligare ca 2 timmar. Tomatssåsen mixar du lättast slät i matberedaren eller om du har en bra mixer som kan ta lite tjockare såser. När du mixat alla ingredienser så det blir finfördelat brer du ut såsen över pizzabotten. Skiva banan tunt och lägg ut över pizzan, pudra även på lite currypulver på varje bananbit. Pressa ut vätska från svampen med händerna och lägg ut på pizzan. Sätt in i torkugnen ca en timme till så att pizzabotten har möjlighet att suga åt sig lite av den goda tomatssåsen, samt att svampen och bananen får en bakad känsla. Finhacka gräslöken och hacka jackfrukten i bitar och lägg ut över pizzan. Toppa med lite raw parmesan om du har.

För enbart vegansk (ej raw) pizza, gör så här:

Blötlägg bovetet minst 30 min. Skölj noga. Kör bovete, linfrön, dadlar och kryddor i matberedaren. Vänd ner grovriven zucchini, morot och lök i smeten och bre ut på teflexpapper/oljat bakplåtspapper på en plåt. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 15 min. Vänd och baka ca 5 min till. Tomatssåsen mixar du lättast slät i matberedaren eller om du har en bra mixer som kan ta lite tjockare såser. När du mixat alla ingredienser så det blir finfördelat brer du ut såsen över pizzabotten. Skiva banan tunt och lägg ut över pizzan, pudra även på lite currypulver på varje bananbit. Pressa ut vätska från svampen med händerna och lägg ut på pizzan. Sätt in i ugnen ca 10 min till så att pizzabotten har möjlighet att suga åt sig lite av den goda tomatssåsen, samt att svampen och bananen får en bakad känsla. Låt pizzan svalna något. Finhacka gräslöken och hacka jackfrukten i bitar och lägg ut över pizzan. Toppa med lite raw parmesan om du har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.