Chokladbollsglass sandwish (raw & vegansk!)


Tänk dig en härlig typisk chokladboll, och sen tänker du på en riktigt god vanilj och chokladglass, tänk dig nu att man kan göra en kombo av detta? Gott+gott= Jättegott. Smakgiftemålet glass och chokladboll är något du absolut inte vill missa! Dessa härliga glass sandwishar är matiga, supernyttiga och du kan byta ut frukostmackorna mot dessa eller kanske äta som ett matigt mellanmål/ fika eller som en del av en lunch tillsammans med en smoothie kanske? Oavsett, dessa härliga glass sandwishar passar alla, stora som små och är perfekta att ha ett gäng i frysen, då är man alltid redo att norpa till sig en när den lilla hungern kommer fram och man vill ha något snabbt, gott och enkelt!

Kika även in mina andra glass sandwish recept!
”Klassiska” glass sandwishar hittar du recept på här: https://rawvegan.se/2019/05/09/vegansk-glass-sandwich-fantastiskt-rawfood-recept-pa-6-ingredienser/

Golden glass sandwish hittar du recept på här: https://rawvegan.se/2019/10/03/golden-glass-sandwish-recept-vegansk-rawfood/

Här är en video som visar exakt hur du gör dessa härliga chokladbollsglass sandwishar!

Recept på chokladbolls glass sandwish!
Receptet ger 8 stora glass sandwishar

Till ”brödet” behöver du:
4 dl havregryn
1 dl kakao eller carobpulver
2 bananer (ca 200 gram skalade)
4 färska dadlar
3 msk kokosflingor
½ tsk äkta vaniljpulver (går att utesluta, men förhöjer ”chokladbollsmaken”)
1 msk cordycepspulver (går att utesluta, men förhöjer ”chokladbollsmaken” & ökar näringen, man kan även ta i chagapulver)
en nypa salt (går att utesluta, men förhöjer chokladsmaken och tar fram sötman)
1 msk kokosolja (av hälsoskäl utesluter jag gärna men för att få ett mjukare bröd vid frysningen samt ta fram smakerna mer kan man tillsätta detta)

Till glassen behöver du:
6 bananer
4 färska dadlar
½ tsk äkta vaniljpulver (går att utesluta om an väljer att inte göra vaniljglass utan bara neutral)
2 tsk kokosolja (av hälsoskäl utesluter jag gärna men för att få ett mjukare glass/ mindre isig så kan man tillsätta detta om man vill)

Ev. till ett lager till av glassen behöver du:
2 dl av ovanstående glassmet
1,5 msk kakao eller carobpulver

Gör så här:
Kör alla ingredienser till kakan i en matberedare tills det är helt finfördelat och liknar en deg. Dela upp degen på två delar. Tryck ner ena delen i en plastfolie eller bakplåtspappersklädd brödform, lagom med en som är 28 cm på längden och 11 cm på bredden (den storleken jag använder som ni ser på bild). Spara andra deghalvan till senare, men lättast är det om du formar den redan nu till den del som ska på sedan (alltså du kan trycka ut den i plastefolie i formen och sen ta upp plastfoliet med kakan och förvara den i kylen till senare när du ska ha den, det är nämligen nu den är som mest lättformad) så den är färdig att bara lägga på senare. Gör nu glassen genom att mixa glassingredienserna helt slätt. Spara 2 dl av glass smeten i en annan skål och tillsätt kakaon eller caroben till den smeten, och ställ in i kylskåpet. Häll ut den andra (ljusa) smeten över kakbotten och ställ in i frysen minst ca 3 timmar, eller tills glassen stelnat något åtminstone så att chokladlagret inta flyter ner i de första glasslagret. Häll på chokladsmeten och ställ in i frysen ytterligare ca 3 timmar. Tryck nu på den andra deghalvan och platta ut den jämt och fint över glassen. Frys allt minst 30 min. Skär nu upp glasskakan i ca 8 bitar, eller hur stora eller små du vill ha dem. Frys in eller servera direkt! Men godast blir glass sandwisharna om dem får stå i frysen minst 24 timmar innan servering eftersom banansmaken försvinner när den fått stå tillräckligt länge i frysen, banansmaken finns ju kvar såklart men infrysningen gör att smaken omvandlas till en mer gräddglassliknande smak och då kommer även vaniljen och de andra smakerna fram bättre.

En kommentar Lägg till din

  1. Sol-Britt Granlund skriver:

    Blev fundersam över det du skrev över kokosolja, kan kokosolja höja högt blodtryck ? Och är den inte nyttig i övrigt?
    Har gjort det förra receptet på Sandwich glass som du gav receptet på och den var riktigt god, jag måste pröva denna också😋.
    Tack för alla fantastiska recept som du delar med dig🙏

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.