Vegansk glass sandwich, 6 ingredienser, fantastiskt rawfood recept! Helt mjölkfri!!!

Kanske har du provat på bananglass förrut? Bananglass får man genom att mixa frysta bananer, det blir som en mjukglass. Om man vill göra tvärtom, mixa bananerna först färska och sen frysa in det så blir det inte så lyckat. Det kommer då att bli en stor isliknande klump, därför har jag i detta receptet valt att ha lite kokosolja och ett par dadlar i glassen, detta gör att man inte får den där isliknande känslan, alltså att glassen inte blir lika isig. Dadlar har en förmåga att inte frysa så bra dem är fortfarande mjuka när man förvarar dem i frysen och kokosolja gör att det blir mindre ”vätska”, det här tillsammans resulterar i en väldigt fin och len konsistens på glassen, samtidigt som det smakar fantastiskt!

Jag minns så väl de där glass sandwicharna jag köpte när jag var liten, chokladkaka med glass inuti, så självklart ville jag efterlikna detta, och resultetet blev mycket bra! Gör ett gäng på en gång och förvara i frysen, ta upp efter behov eller när du får oväntat besök! Ät dem till frukost, fika, mellanmål eller efterrätt vettja!

För 7-8 st glass sandwichar behöver du:
Till kakan:
– 2,5 dl solrosfrön, blötlägg minst 1 h innan, men gärna upp till 10 h/ 1 C sunflowerseeds, activate them
– 1 dl kokosmjöl (mandelmjöl, eller groddmjöl om man inte har det funkar) / 0,4 Cup coconutflour
– 2 dl dadlar/ 0,8 C dates
– 1 msk kokosolja (för en mjukare textur, går att utesluta)/ 1 TBS coconutoil
– 1 dl carobpulver eller (raw) kakaopulver, eller blanda!/ 0,4 C raw cacao or carob or mix it!

Till glassen behöver du:
– 4 bananer/ 4 bananas
– 2 msk kokosolja (för lenare och mindre isig textur på glassen, valfritt)/ 2 TBS coconutoil
– 2 dadlar (för lenare och mindre isig textur, valfritt)/ 2 dates

Gör så här:
Kör alla ingredienser till kakan i en matberedare tills det är helt finfördelat och liknar en deg. Dela upp degen på två delar. Tryck ner ena delen i en bakplåtspappersklädd brödform, lagom med en som är 28 cm på längden och 11 cm på bredden (den storleken jag använder som ni ser på bild). Spara andra deghalvan till senare. Gör nu glassen genom att mixa glassingredienserna helt slätt. Häll ut smeten över kakbotten och ställ in i frysen 3-4 timmar, eller tills glassen stelnat. Tryck nu på den andra deghalvan och platta ut den jämt och fint över glassen. Frys allt minst 30 min. Skär nu upp glasskakan i 6-8 bitar, eller hur stora du vill ha dem. Frys in eller servera direkt!

6 kommentarer Lägg till din

 1. Katharina Österdahl skriver:

  Så gott det verkar! Och inspirerande!

  Gilla

 2. Katharina Österdahl skriver:

  Så gott det verkar! Och inspirerande!
  Jag följer gärna mer av vad du lägger upp!

  Gilla

 3. Chatrine S skriver:

  Hej, jag undrar om man kan byta ut dadlarna och i så fall mot vad?

  Gilla

  1. Victoria skriver:

   Hej! Dadlarna är neutrala och bra i receptet, så gillar man inte dadlar kommer man gilla dessa ändå eftersom dem inte smakar typiskt dadel liknande. Men vill man så kan man byta ut dadlarna mot torkade fikon eller aprikoser, men se till att dem är mjuka eller blötlägg innan om de är mycket hårda. Annan torkad frukt är inte så söt som dadlar så skulle rekommendera att isåfall söta extra med honung eller liknande. Annan torkad frukt än dadlar ger en bismak, och visst den bismaken är jättegod, men det blir mindre likt orginalet av ”glass sandwish” eftersom riktiga glass sandwishar inte har någon fruktsmak eller frukt i sig! Men experimentera runt lite vettja, återkom gärna om du testar:)

   Varma hälsningar Victoria

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.