
Det här är något för chokladälskaren och för dig som älskar glass såklart! Den här glassen når ett djup i chokladsmak samtidigt som den har fräscha inslag! Så vad är hemligheten till en fantastisk chokladsmak och fantastisk textur i den här glassen?
Banan-basen i glassen. Den ska vara fryst minst 24 timmar för att inte smaka lika ”bananigt”, detta gör att den blir neutral i receptet och en utmärkt bas som gör det gräddigt!
Extra krämighet- I videon använder jag durian, alla har inte detta- använd då helst ungt mjukt kokoskött som substitut om du hittar- annars kan du ta lite avokado.
Kakao– Raw kakao är den godaste och fräschaste i receptet. Vill man utesluta kakao kan man använda mer carob, då blir smaken mindre kraftig, explosiv och bred, det blir mer som mjölkchoklad.
Carob– Utvidgar chokladsmaken och skapar olika dimensioner av den.
Vanilj– Lugnar ner chokladsmaken, gör chokladsmaken mer mjuk och inte lika aggresiv, den kommer mer i balans.
Kanel– Nej det smakar inte kanel om glassen, men den är där för att stödja upp kakaosmaken och göra den bredare.
Extra sötma– Man tror bananer är tillräckligt sött, och ja det skulle det kunna vara, men bananer har också en pytteliten besk-syra man knappt känner, den tonar av chokladsmaken, så för att balansera upp den så behövs en extra sötma- så känner man chokladsmaken mer! I detta receptet använder jag russin som även bidrar med en fräschör jämfört med om man skulle använda dadlar, honung, lönnsirap t. ex, men självklart kan man även använda dessa alternativ istället om man vill!
En nypa salt– balanserar upp allt så att det inte upplevs för sött samtidigt som det tar fram de bästa ur råvarorna, tar fram kakaosmaken ytterligare.
Ingredienslista för receptet:
3/4 dl russin som du blötlagt minst 4 timmar i 3/4 dl vatten/ 1/4 cup raisins+ 1/4 cup water- soaked at least 4 hours.
3/4 dl durian, ung kokosnötskött eller avokado/ 1/4 cup durian, young thai coconut or avocado
2 msk kakaopulver/ 2 tbs cacao powder
1 msk carob pulver/ 1 tbs carob powder
½ tsk äkta vaniljpulver/ ½ tsp vanilla bean powder
1/4 tsk kanel/ 1/4 tsp cinnamon
En nypa salt/ A pinch of salt
400 gram fryst banan i bitar/ 400 grams frozen bananas in pieces
Gör så här:
Kör alla ingredienser utom bananerna i matberedaren tills det är en slät kräm. Börja med lite blötläggningsvatten från russinen och ta ev. mer om det är mycket tjockt. Krämen ska vara tunn men inte rinnande, utan fortfarande mycket krämig. Överblivet russinvatten kan du dricka upp som en liten hälso-russin-shot! 🙂 Lägg ner de frysta bananbitarna och kör allt till det är en krämig textur. Du kommer ibland ev. behöva stanna maskinen för att skrapa ner det som åker upp på kanterna i maskinen med en slickepot eller sked. När glassen är slät och krämig är den klar! Den kommer vara som mjukglass, vill du ha en fastare glass kan du hälla upp allt i en form och frysa in den 1-2 timmar innan servering.
*På bild: Glassen serverades på en fruktsallad bestående av päron, plommon, granatäpple!