Rawfood chokladvåfflor recept till våffeldagen (eller när som helst!)

on


Du behöver till ca 4 portioner:
– 2 dl helt skalat bovete/ 0,8 cup buckwheat
– 1 stor morot eller 2 små morötter/ 1 big carrot or 2 small
– 1 dl kokosmjöl/ 0,4 cup coconut flour
– 1/4 tsk salt/ 1/4 tsp salt
– 16 färska dadlar kanel/ 16 fresh dates
– 1 dl carob pulver/ 0,8 cup carob powder
– 2 msk kakaosmör*/ 2 tbsp cacaobutter
– ½ msk fiberhusk (malda psylliumfrön)/ ½ TBS psyllium husk powder
– 1/2 tsk äkta vaniljpulver (valfritt)/ 1/2 tsp vanillabean powder
– 1 tsk fiberhusk (går ev. att utesluta eller ersätta till 1 msk linfrömjöl/ 1 tsp psylliumhusk powder or 1 tbsp flaxseed powder

*Kan ersättas till kokossmör eller mandelsmör.

Tips på topping:
kokosyoghurt eller valfri neutral glass t. ex bananglass
chokladsås, följ receptet på kanelsåsen som finns här (klick) men byt ut kanelen till 1-2 msk raw kakaopulver
Valfria frukter eller bär, hallon, jordgubbar eller bananskivor passar bäst till!

Gör så här:
Blötlägg bovetet i en skål med dubbelt så mycket vatten 6-12 timmar. Skölj noga i ett durkslag. Lägg därefter bovetet i matberedaren tillsammans med alla andra ingredienser förutom fiberhusk, och kör till en jämn smet. Tillsätt därefter husken om det är mycket löst och kör till en något kladdig deg men som ändå vill samarbeta. Låt degen vila medans du plockar fram våffelgärnet och plastar in det.

Tryck ut våffeldegen på nedre delen av våffelgärnet på plastfolien du lagt ut,1/2 till 1 dl (beror på storlek av ditt våffeljärn) av en klump deg i mitten blir bra, stäng locket och tryck till med handen. Öppna locket och ta tag om plasten så du lätt kan vända upp våfflan på en teflexpapper eller bakplåtpapperklädd plåt.

När du gjort alla våfflorna så sätter du in dem i torkugnen på 42 grader (eller vanlig ugn med varmluftseffekten/ luckan på glänt på lägsta temperatur) en timme, vänd dem sedan och torka ytterligare 1-2 timmar. Dem är godast att äta nygjorda, om du inte ska äta direkt, så förvaras dom bäst infrysta eller i kylskåpet max 1-2 dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.