Raw vegansk kanelbulle-glass

Smaken av kanelbulle är fantastiskt god. Glass är också väldigt gott. Tänk dig nu en kombination av detta! Kanelbullens värmande kryddor i en glass gör att den här glassen inte är så dum att äta även de lite kallare dagarna! Glassen har sin bas på banan, men jag kan lova dig att det smakar inte banan, banansmaken försvinner med infrysningen, det som sker är att smaken går över till en gräddig ton och det påminner om gräddglass! För att förstärka den ”gräddiga” och ”fylliga” känslan kan man tillsätta lite lecithin (en fettlipid som finns att köpa i pulverform i hälsokosten). Om man ge glassen en lite ”bakad” känsla, som är lite kakig så är det perfekt att tillsätta lite macapulver också. Maca har även en uppiggande effekt och är väldigt rik på zink, som är viktigt för imunförsvaret.

Kanelbulleglass, ca 2 portioner:

Till glassen behöver du:
– 500 gram fryst banan/ 500 grams of frozen banana
– ½-3/4 tsk kardemummafrön, mortlade eller kardemummapulver alt. 1 droppe doterra cardamon oil (finns här: https://www.mydoterra.com/rawveganse/#/ ) / 1 drop of doterra cardamon oil or 3/4 tsk cardamon powder
– 1,5 msk kokosmjöl/ 1,5 TBS coconut flour
– ev. 1 msk lecithin/ optional: 1 TBS lecithin
– ev. 1-3 tsk macapulver/ optional: 1-3 tsp macapowder

Till kanelsåsen behöver du:
– 5 dadlar/ 5 dates
– 1 tsk-1 msk kanel/ 1 tsp- 1 TBS cinnamon
– en liten nypa salt/ a pinch of salt
– 1,5 msk mandelsmör (eller annat nötsmör/frösmör)/ 1,5 TBS almondbutter
– kokosmjölk eller mandelmjölk till en krämig konsistens (vatten funkar också)/ vegan mylk or water

Gör så här:
Börja med kanelsåsen. Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberadare tills det är helt slätt och krämigt, vätskemängden reglerar du själv, men börja med lite och fyll sedan på.

Gör glassen genom att köra alla ingredienser i matberedaren tills det är krämigt och liknar en fluffig mjukglass. Du kommer behöva stanna maskinen ett par gånger för att med hjälp av en sked eller slickepot putta ner glass från kanterna så att knivarna kommer åt bättre. Om din matberedare inte är så stark kan du behöva tina bananerna ca 5-10 min innan alt. ha i lite vätska när du mixar.

Lägg upp glassen i skålar och ringla kanelsåsen över, blanda runt lite försiktigt men inte helt, tänk dig en kanelbulle fast glass, typ. Servera direkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.