Immunförsvar boostande sallad, ett recept du vill göra varje dag!



Morötter vet vi är bra för immunförsvaret, det gulröda färgämnet och kraftfulla antioxidanten betakaroten omvandlas till vitamin A i kroppen, detta stämmer även in på papaya som också ingår i detta receptet! Både papaya och morötter innehåller mer av dessa ju mer röda/orangea de är i färgen, så nu vet du vad du ska titta efter när du handlar papaya och morötter, det färgstarkaste!

Papaya och lime innehåller även mängder av C-vitamin. Frukter brukar generellt vara en väldigt god källa till C-vitamin, speciellt de mer juiciga frukterna. Mango, ananas eller päron som man kan ersätta papayan med om man inte har det innehåller också mycket C-vitamin.

Den här salladen innehåller även tomat och zucchini- som också är frukter, men det är frukter som inte är söta. Många brukar använda zucchini och tomater i matlagning men vid upphettning förstörs C-vitaminet. Fördelen med att upphetta tomater är att mer lykopen bildas. Lykopen stärker bl a immunförsvaret. Lykopen är dock inte ett essentiellt näringsämne för människan och vi behöver bara en liten del av det för att det ska höja immunförsvaret, tur att tomaten också innehåller lykopen när den är rå! Tomater som är råa har alltså både de viktiga C-vitaminet och lykopen, och självklart vätskan. Upphettad tomat saknar den hydrerande vätskan som är så otroligt viktig för ett starkt immunförsvar. Det är vätskan som får våra flöden i kroppen att flyta på, då gör vi oss lättare av med virus och bakterier, och ja, avfallsämnen som inte ska vara i kroppen.

I receptet får du även en härlig dos av ingefära och vitlök vilket har fantastiska hälsoeffekter i kroppen när det kommer till att bekämpa virus, infektioner, bakteriella problem. Det har bägge också en stärkande effekt på vårt immunförsvar.

Den här salladen kan toppas med kokos om man vill. Färsk kokos är mest lättsmält samt att den är rå, alltså inte pastöriserad, vilket gör att enzymer är kvar, samt alla de hälsoeffekter mot virus och bakterier som kokos innehåller. Kokos är också väldigt läkande för tarmen och otroligt basbildande när den är i rå form. Jag kan varmt rekommendera att beställa kokosnötter från tasty coconut. (rabattkod: Victoria10). Dessa färska kokosnötter har inte bara kokoskött i sig som du kan använda i detta fantastiska receptet eller äta som det är, färska kokosnötter har också 3-5 dl kokosvatten/ nöt som är otroligt hydrerande och bra för alla typer av magbesvär, samt att det innehåller viktiga elektrolyter och mineraler. Zink bl a är väldigt viktigt för ett starkt immun försvar och god tarmhälsa, zink är väldigt upptagligt i just färsk kokos.

Rabattkod på tasty-coconut, 10%: (där du beställer färska kokosnötter, dom säljer även fin papaya, mango och andra tropiska frukter, grönsaker mm): Victoria10
Länk till hemsidan: https://tasty-coconut.com/kokosnoedder/


Immunförsvar boostande papaya sallad, ca 2-3 portioner (eller fler mindre portioner, det blir en stor sats!):
2 lime, juice & gärna zesten från 1 av dom/ 2 lime, juice and zest (only from one)
3-5 vitlöksklyftor/ 3-5 garlic cloves
1-2 tummar ingefära/ 1-2 thumbs ginger
4 morötter/ 4 carrots
1 zucchini/ 1 zucchini
4-5 tomater (ca 400 gram totalt)/ 4-5 tomatoes (about 400 grams in total)
½ medelstor papaya (alt. 2 minipapayor)/ medelstor ½ papaya
Kokoskött från 1-2 färska kokosnötter (valfritt)*/ coconut meat from 1-2 coconuts (optional)
ev. romansalladsblad som du kan fylla salladen med om du vill/ romaine lettuce to stuff the salad (optional)

Gör så här:
Pressa limen i en salladskål och riv i den yttre gröna zesten om du har ekologisk lime. Pressa eller finriv i vitlök samt riv i ingefära fint. Blanda. Grovriv morötterna och blanda dem väl in i lime marinaden medans du hackar resten. Skär tomater, zucchini och papaya i små kuber och lägg ner i salladen. Om du vill kan du blanda ner kokoskött, men det är också gott som topping, men kan även hoppa över kokos om man vill.

*Avokado skulle kunna vara ett fint substitut om man vill ha salladen mer matig om man inte har kokos.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.