Raw food ”fetaost”

Fetaost är en väldigt speciell ost…den går knappast efterlikna den vanliga med get/får mjölk. Den har en viss syra, en väldigt salt smak, och sedan har ju get & fårmjölk generellt en viss smak också, mjölken är ju faktiskt från dessa djur så att vi skulle skapa något veganskt som smakar likadant är väl ganska onaturligt?! Man skulle kunna använda sig av probiotika och låta den liksom fermentera för att få syran som fetaost har, men med baobabpulver (kan ev. ta i lite citron istället) så får man en liten syra ändå, och i detta receptet räcker det för att det ska bli en ”feta ostig” känsla.

Det jag var ute efter nu när jag ville skapa något liknande, var konsistensen på fetaost, det är något med den jag gillar väldigt mycket. Den är väldigt mäktig, lite mastig på något sätt och mycket mättande. En mättande ost i den konsistensen var helt enkelt vad jag ville ha! För att få det där ”mäktiga” i osten har jag använt mig av mandelpulp, alltså mandelresterna som blir när man gjort mandelmjölk. Här hemma gör jag alltid mandelmjölk på 1,5 dl mandel och ca 8-9 dl vatten, så mandelpulpen från en sådan sats är perfekt att använda i detta receptet. Varför det är så bra att använda just mandelpulp är för att den liksom är så torr, kompakt, mäktig och att den är väldigt finfördelad vilket är bra då vi inte vill ha några som helst bitar i osten! Vill man ha osten HELT kritvit som vanlig fetaost kan man skala mandlarna innan. Själv skalar jag dem inte, och som ni ser på bilderna blir den ganska ljus ändå!

Så för att göra raw fetaost behöver du:

– 1, 5 dl mandelpulp/ 0,6 Cup almond pulp
– 1 dl kokosolja (jag hade kokosolja med smak eftersom jag gillar kokostuchen och för att det känns naturligast)/ 0,4 Cup coconut oil
– 3/4 – 1 tsk himalayasalt/ 3/4- 1 tsp himalaya sea salt
– 3/4 msk lökpulver/ 3/4 TBS onion powder
– ½ tsk baobabpulver (för att få syran, kan bytas ut mot lite pressad citron, men ta då inte för mycket eftersom osten då kan bli för lös i konsistensen, så baobab är att föredra!)/ ½ tsp baobab powder
– 1 msk oliv eller rapsolja/ 1 TBS olive or raw canola oil
– 1 msk mandelsmör (kan uteslutas eller ersättas med valnöt/ cashewsmör, men att ha med lite nötsmör ger en viss krämighet & lite mer smak)/ 1 TBS almondbutter

Gör så här:

Smällt kokosoljan på 40 grader i ugnen i en skål. Lägg i mandelpulpen och resten av ingredienserna och gojsa runt allt till det är väl blandat. Tryck sedan ner geggan i en form och låt stelna i kylen minst en timme (osten kommer bli ljusare sen när den stelnat). Låt den gärna stå till dan efter, då brukar den bli äääännu godare! 😀 Stjälp över formen på ett fat eller skärbräda om du vill, och skär ev. i bitar.

Varför inte skära ner den i bitar på salladen? Mums!

Varför inte skära ner den i bitar över salladen? Mums!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*