Rawfood bröd med valnötter & morötter

IMG_20180706_144528_996
Den milda smaken från bovetet tillsammans med den lite söta smaken från morötter och dadlar samt nötigheten från valnötterna är en underbar kombination. Brödet är som de flesta bröd som bakas inom raw food, det sprids ut på ett teflexpapper (eller bakplåtspapper) och så skårar man ut tunna skivor och ”bakar” i torkugn eller lägsta temperatur i vanlig ugn. Det här brödet kommer bli som mjukt men ändå med lite tuggmotstånd, vill man ha hårdare bröd så bakar man det längre, och vill man ha mjukare så har man inne det lite kortare tid. Brödet blir jättesaftigt, nötterna ger en fin konsistens oavsett hur lång/ kort tid du bakar det. I kylskåp håller sig brödet ca en vecka, annars går det utmärkt att frysa in. Själv brukar jag göra stora satser och frysa in, då kan man bara ta upp en skiva när man vill! Att brödet är fryst och kallt gör ingenting, det tinar i stort sett så fort du lägger på pålägg på det! Mycket smidigt!

För en plåt med bröd behöver du:

– 3 dl helt skalat bovete/ 1,2 Cup buckwheat, dry
– 2 dl valnötter/ 0,8 Cup walnut
– 2 morötter/ 2 carrots
– 2 färska dadlar
– 1 msk kokosolja, eller annan olja, t. ex olivolja eller hampaolja/ 1 TBS coconut oil
– 2 tsk fiberhusk (brödet blir bra utan fiberhusk med men det håller ihop något bättre om du tillsätter de där två små teskedarna av det!)/ 2 tsp psylliumhusk
– 1 tsk salt/ 1 tsp salt

Gör så här:

Blötlägg bovetet (minst 1 timme) och valnötterna minst 3 timmar, men helst över natten. Skölj noga och kör bovetet i matberedaren med alla ingredienser utom husk och valnötter. Vill du kan du ev. tillsätta lite brödkryddor (såsom fänkål, anis, kummin). När det är helt finfördelat så lägger du i valnötterna och fiberhusken och pulsar några varv, valnötterna ska helst inte vara helt finfördelade. Sprid ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt (helst texflexpapper eftersom det inte fastnar lika mycket på det) och strö ev. på lite vallmöfrön om du vill, sätt sedan in i torkugnen på 42 grader ca 4-5 timmar, skåra och vänd efter ca 2 timmar. om du inte har torkugn så använder du en vanlig ugn på 42 grader, eller lägsta temperatur om du inte kan ställa in gradantalet exakt. ha då luckan lite öppen på glänt och har du varmluftsfunktion i din ugn så har du på den med.

Brödet förvaras i kylskåp eller så fryser du in det. Hållbarheten om du använder kokosolja i brödet är 2-3 dagar i kyl och annan olja upp till 5 dagar i kyl. Varför kokosoljan gör att jag rekommenderar att inte spara den mer än 2-3 dagar är för att den snabbt ”surnar” och ger en mindre god bismak. I frysen håller brödet sig många månader!

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.