Rawfood bröd med valnötter & morötter

on

20150403_130648Den milda smaken från bovetet tillsammans med den lite söta smaken från morötter och nötigheten från valnötterna är en underbar kombination. Brödet är som de flesta bröd som bakas inom raw food sprids ut på ett bakplåtspapper och så skårar man ut de ganska tunna skivorna och ”bakar” i torkugn eller lägsta temperatur i vanlig ugn. De här brödet kommer bli som mjukt men ändå med lite tuggmotstånd, men vill man ha hårdare bakar man längre, och vill man ha mjukare så har man inne det lite kortare tid (och då ev. inte mixar ingredienserna riktigt lika noga heller). Brödet blir jättesaftigt, nötterna ger en fin konsistens oavsett hur lång/ kort tid du bakar det. I kylskåp håller sig brödet ca 5 dagar, annars går det utmärkt att frysa in. Själv brukar jag göra stora satser och frysa in, då kan man bara ta upp en skiva när man vill! Att brödet är fryst och kallt gör ingenting, det tinar i stort sett så fort du lägger på pålägg på det! Mycket smidigt!
20150403_130923

Här kommer receptet:

– 2,5 dl helt skalat bovete/ 1 Cup buckwheat, dry
– 2 dl valnötter/ 0,8 Cup walnut
– 2 morötter/ 2 carrots
– 1 msk kokosolja (eller annan olja)/ 1 TBS coconut oil
– 1 tsk salt/ 1 tsp salt

 

Gör så här:

Blötlägg bovetet (minst 1 timme) och valnötterna minst 3 timmar. Skölj noga och kör i matberedaren med morötter och salt till det är finfördelat. Vill du kan du ev. tillsätta lite brödkryddor (såsom fänkål, anis, kummin). Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt (helst texflexpapper eftersom det inte fastnar lika mycket på det) och strö ev. på lite vallmöfrön om du vill, sätt sedan in i torkugnen ca 7-12 timmar, skåra och vänd efter ca 2-3 timmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s