Den här ostiga krämen är som en ersättning för vad de som äter mjölkprodukter kallar för creme fraiche, philadelphia, creme cheese, gräddfil, dippsås, mjukost, ja du förstår…Konsistensen reglerar du med vätskemängden nämligen! Grundreceptet är busenkelt, och det går att variera oändligt med olika smaksättningar, tillbehör och konsistenser.
För det här receptet behöver du:
– 2 dl cashewnötter* (blötläggs minst 1 h innan)/ 0,8 Cup cashew nuts
– 4 msk olivolja (går att ersätta med vatten)/ 4 TBS olive oil (replace with water if you want)
– ½ citron/ ½ lemon
– 1 krm lökpulver/ 1/4 tsp onion powder
– 3/4 tsk havssalt (smaka av)/ 3/4 tsp sea salt
– 1/2 tsk baobabpulver (kan uteslutas men det ger en djuphet och syrlighet som vanlig yoghurt har)/ ½ tsp baobab powder
– ev. ½ tsk psylliumhusk, för konsistensen om man vill att den ska vara mer ”stabbig” i konsistensen (t. e om man ska ha som mjukost, alltså smörgåspålägg osv)/ ½ tsp psyllium husk powder
– vatten efter hur hård/ lös du vill ha den/ water
Gör så här:
Kör alla ingredienser helt slätt i en mixer eller matberedare länge tills det är helt slätt, reglera vattenmängden och ev. psylliumhusk efter vilken konsistens du är ute efter. Smaka av med salt.
Vill du ha någon mer krydda i så tillsätter du det.
*För nötfri/ billigare variant funkar solrosfrön, fast det blir inte alls samma krämighet, färgen blir grå och den får en liten bismak. Men det funkar iallafall, se bara till att blötlägga dem minst 5 timmar innan.
– Vill du ha aioli? Tillsätt då vitlök och lite dijonsenap.
– Vill du ha bearnaise sås? Tillsätt dragon, dinjonssenap och liite lök
– Vill du ha en tomatröra? Tillsätt då soltorkade tomater, ev. lite basilika
– Vill du ha en currydressing? Tillsätt currykryddor såsom gurkmeja, koriander, fänkål, kanel, spiskummin, kardemumma, ingefära, chili eller tillsätt någon tsk färdigblandat currypulver
– Vill du ha ett örtspread? Tillsätt då färdig ”provencale” blandning som finns i frysdisken, eller torkade blandning, eller så har du i timjan, basilika, oregano, kyndel & rosmarin.
– Vill du ha en pestoröra? Tillsätt då basilika, vitlök, persilja, svartpeppar.
Tips på eteriska oljor du kan ha i (måtten är efter märket på eteriska oljor som heter DoTerra, andra märken av eteriska oljor så kan antalet droppar som är lagom skilja):
– För citronsås: 5 droppar citron
– För rosmarinsmak: 1 droppe rosmarin
– För basilikasmak: 1 droppe basilika
– För myntasmak: 1 droppar pepparmynta + 3 droppar citron
– För limesås: 4 droppas lime
– För oreganosmak: 1 droppe oregano
– För mejramsmak: 2 droppar mejram
– För citrongrässmak: 1-2 droppar citrongräs
2 kommentarer Lägg till din