På rawfood festivalen här i Göteborg sålde jag raw lakrits & lavendel kakor (även raw nypon & apelsin kakor) som jag skulle dela med mig recepten av efter festivalen, och här kommer mina raw lakrits & lavendel kakor! Men först ska jag berätta en sak för er…nämligen hur nyttiga dessa är!
– Svarta sesamfrön kryllar av antioxidanter, innehåller mängder av mineraler.
– Kokos hjälper kroppen att ta upp mineraler samt att det är väldigt balanserande. Läs mer HÄR.
– Lavendel har en lugnande effekt på kroppen- perfekt att äta på kvällen eller som ett litet mellis på jobbet när du känner dig stressad. Även väldigt bra för en stressad mage eller huvudvärk.
– Lakrits & fänkål sägs balansera kroppens hormoner samt att det är bra för matsmältningen, och har en renande effekt på kroppen.
Men nu ska du få receptet..!
Till ca 10 st stora eller 20 st mindre kakor (dem jag sålde på festivalen= stora) behöver du:
– 1,5 dl kokosflingor/ 0,6 Cup coconut flakes
– ½ dl svarta sesamfrön/ 0,2 Cup black sesame seeds
– ½ dl nakenhavreflingor (kan bytas ut mot mer kokos eller nötter, nakenhavren ger en väldigt god ”kakig” känsla)/ 0,2 Cup raw oats
– ½ tsk äkta vaniljpulver/ ½ tsp vanilla bean powder
– 2 tsk lakritspulver/ 2 tsp liqourice powder
– 2 tsk fänkålspulver (mortlade fänkålsfrön, förstärker lakritssmaken och ger en väldigt fräsch känsla)/ 2 tsp fennelseed powder
– 15 färska dadlar/ 15 fresh dates
– ½ msk kokosolja/ ½ TBS coconut oil
– 2 droppar eterisk lavendelolja (har du inte e kan du byta ut mot ca 1 tsk torkad lavendelblommor)/ 2 drop lavender essential oil or 1 tsp lavendel flowers
– en nypa salt/ a pinch of sea salt
Att rulla i:
– kokosflingor blandat med något rosa bärpulver om man vill (jag hade hallonpulver)
Gör så här:
Kör allt utom dadlar och kokosolja i matberedaren till ett mjöl. Kör därefter i dadlarna och kokosoljan till det blir som en ”deg”, forma den till en liten rulle och rulla i kokos blandat med något läckert bärpulver om du vill. Skär i bitar. Godast blir det om du låter kakorna stå i kylen ett par timmar, men annars går dem bra att äta direkt! 🙂 Håller ca 2 veckor i kyl, men jag rekommenderar att frysa in om du vill spara!