Groddad Quinoa risotto/raw fänkålsquinotto

IMG_20150824_074229Fennel-bulbOm man besöker bondens marknad, en välsorterad grönsaksbutik, hälsokostaffär, eller sin egen trädgård(?) kan man hitta helt underbar fänkål så här dags, lik den på bilden. Många missar det finaste på hela fänkålen, dillen. Det är i fänkålsdillen det sitter mest smak och det är där fänkålen egentligen är som godast. I dillen finns det även massor med klorofyll, och nyttigheter. Men vad ska man göra med dillen då? Man kan ha den i sallader, på mackan, i peston eller i andra röror, eller så gör man en raw risotto som ni har recept på här nedan:

Du behöver:
– 1 dl vit quinoa (torrvara)/ 0,4 Cup quinoa
– 1 zucchini/ 1 zucchini
– 1 dl finhackad fänkålsdill/ 0,4 Cup fennel dill
– 2 klyftor pressad citron+ 2 droppar eterisk citronolja alt. skalet av 1 citron/ 1/4 lemon+ zest (or 2 drops lemon essential oil)
– 1 msk finhackadhackad gräslök (alt. rödlök, eller salladslök)/ 1 TBS chives
– ½ avokado, mosad/ ½ avocado, mashed
– ½ tsk havssalt/ ½ tsp sea salt
– 2 tsk sötning i form av honung, kokossirap, eller vad du nu har hemma/ 2 tsp sweetener of choice

Gör så här:
Lägg Quinoan i en skål med vatten, låt den ligga där på blötläggning ca 8 timmar. Skölj sedan nog i en sil. Låt quinoan stå kvar i silen tills det kommit en liten grodd, minst 8 timmar. Du kan låta den grodda längre om du vill, men inte längre än 24 timmar då quinoan snabbt blir dålig, vid längre groddning än 8 timmar- se till att skölja den kväll och morgon.
När quinoan är klar, koka den lite på låg temperatur om du vill eller blanda runt den med riven zucchini och fänkålsdill i en tallrik. Blanda resten av ingredienserna med en gaffel noga i en skål och häll över quinoa blandningen. Blanda runt noga och varför inte, servera med några spenatblad? 😀 Ett annat tips är att riva lite av min goda ost på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.