Såsen som boostar upp fruktsalladen!

on

Den här såsen, har en härlig fyllighet från solrosfröna, sötma från dadlar, extra umamismak och en salt tuch från selleri juice (tro det eller ej…) samt avrundat med vanilj, citronen är en bakomliggande smak som inte märks, men utesluter du den blir det en skillnad, så yes den lilla tesked citronjuice gör faktiskt mycket!

Du behöver för 1-2 portioner:
Den mängd frukt/ bär du vill ha för fruktsalladen, välj vilka frukter/bär du vill! Välj sånt som är fullt moget och i säsong!/ fruit and berries of choice
Till såsen behöver du:
1,5 dl solrosfrön/ 1/2 cup sunflower seeds
2-3 färska dadlar/ 2 fresh dates
1 dl selleri juice (eller vatten+ en nypa salt, men våga testa selleri juice i första hand!)/ 1/4 cup celery juice or water+ a pinch of salt
1/4 tsk äkta vaniljpulver eller en liten bit av en vaniljstång/ 1/4 tsp vanillabean powder
1 tsk citron juice/ 1 tsp lemon, the juice

Gör så här:
Blötlägg solrosfröna över natten. Häll av vattnet och mixa med resten av ingredienserna till såsen till det är helt slätt. Börja med 2 dadlar och tillsätt mer i efterhand om du vill ha den sötare. Reglera vätskemängden om du vill ha såsen lösare. Skär upp frukt/ bär och servera ihop med såsen!

Tips!
Den här såsen är bäst att servera direkt, trots att den håller sig till dagen efter i kylskåpet så är den godast (och vackrast) samma dag eftersom den oxiderar rättså snabbt. Om man får över sås skulle jag istället rekommendera att frysa in den. Man kan äta överbliven sås som glass från frysen eller låta tina långsamt så har man sås till en annan fruktsallad när man vill! OM man nu skulle vilja spara sås i kylskåpet till dagen efter kan man ersätta solrosfröna till cashewnötter istället eftersom cashewnötter inte oxiderar som solrosfrön gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.