Godaste RÅA broccolin ever!!!


För att få rå broccoli lättäten, mjukare, lättsmält och mer smakrik finns det några knep som jag ska dela med mig av!

– Salt hjälper till att öppna cellerna, och du behöver inte ens mycket för att få den effekten, endast lite grann! Soja, miso, coconut aminos, surkål, ume plum är exempel på substitut till salt- dessa produkter innehåller redan salt så använder du någon av dessa behöver du inte tillsätta extra!

– Olja eller fett omringar grönsaken som en mjuk hinna vilket gör den mer lättäten och lättare att tugga och bryta ner.

– Citronen eller någon form av syra hjälper till att bryta ner cellstrukturen i grönsaken samt bidrar med en fräschör vilket gör att dess bitterhet döljs så att smaken upplevs fräschare och godare.

– Någon form av sötma hjälper till med att dra ner bitterheten från broccolin och balanserar de andra smakerna. Honung är att föredra eftersom det är så enzymrikt, men man kan använda andra sötningar också.

– Hemligheten är att balansera broccolins bitterhet och få med alla smak komponenter som du märker, alltså sött, syrligt, bittert (broccolin i sig), salt , extra bonus är om du får till umami, då menar jag inte glutamat, utan med umami menar jag ytterligare smakhöjare- det skulle kunna vara t. ex hing, vitlökspulver, lökpulver. Soja och de salt alternativ jag nämnde ovan är inte bara salt- de är också exempel på umami.

– Solros lecithin är inte ett måste men det rundar alla smaker och för dem samman till en enhet, det krämar till salladen pga dess emulgeringseffekt.

– Det räcker inte med att du blandar allt, för att dessa magiska effekter ska ske när du har blandat allt måste en massage ske! Massera in marinaden/ dressingen med hårdhänta händer, och vill du verkligen inte sätta händerna i maten- försök så gott det går med hjälp av en sked och gaffel.

Videolänk:
https://www.youtube.com/watch?v=ei5J66M3bCo

Masserad broccoli recept:
1 broccoli huvud, 250-300 gram
Juicen från 1 citron, ca 2-3 msk juice (valfritt att blanda i lite zest!)
2 tsk honung eller annan valfri sötning (tips i videon ovan)
1-2 msk olivolja, eller annan valfri fettkälla, kokosolja, löst nötsmör eller tahini funkar också, men ta då lite extra
1/4 tsk hing (Asafoetida) eller 1 tsk lökpulver/ vitlökspulver (valfritt men rekommenderas)
1/4-1/2 tsk salt (man kan ta mindre, men smaka av vad du gillar)
1 tsk solros lecitin (valfritt)

Gör så här:
Dela upp broccolin i minibuketter/ skär i mindre bitar (tips i videon ovan!) i en skål. Häll på alla ingredienser och massera broccolin ordentligt, du kommer märka att volymen sjunker vilket är ett tecken på att magier sker!

Tips!
Goda smaksättningar till detta som du kan addera efter är pumpafrön och torkade tranbär. Valnötter eller pekan nötter och russin är också en god kombo. Det finns många varianter! Man kan egentligen addera den här masserade salladen till vad som helst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.