Raw knäckebröd på bovete & linfrön

on

De här brödet är ett väldigt bra basic-bröd. Förvara det i en tätsluten burk, så håller det sig flera månader. Det passar till allt möjligt, ät som en smörgås med t. ex, ost, nötsmör, mosad avokado, eller ha som ett gott tillbehör till salladen, soppan eller maten. Du kan även bryta kexen i mindre bitar och dippa i sås!

Vanliga linfrökex som man ser att många inom raw food gör är också väldigt gott, men vill man ha något mer mättande och lite mer matigt så är det här receptet perfekt. Receptet har sin bas på bovete som är en väldigt hälsosam ört. Det är alltså inte släkt med vete, som hör till sädeslagen, alltså är det helt fritt från gluten. Bovete innehåller otroligt mycket mineraler, även protein och fina kolhydrater, sedan är det väldigtbasbildande för kroppen också vilket är väldigt bra. Linfrön i kombination med bovete är perfekt, brödet blir härligt krispigt samt att du får i dig massor av omega 3!
20150330_164725

Nu till receptet, du behöver:
– 5 dl helt skalat bovete/ 2 Cup buckwheat, dry
– 4 dl linfrön (valfri sort, jag brukar ha 3 dl gula linfrön + 1 dl bruna, men det väljer man själv)/ 1,6 Cup flax seeds
– 1 tsk havssalt/ 1 tsp sea salt

Gör så här:

Lägg bovetet i blöt i en stor skål rikligt med vatten. Låt stå minst 1 timme. Gör samma med linfröna i en annan skål. Skölj därefter av bovetet noga till allt ”slem” är borta och lägg i en matberedare. Linfröna kommer ha sugit åt sig mycket vatten men häll ändå av i ett durkslag och ”skaka” ur så mycket vatten som möjligt. Häll sedan ner dem med bovetet i matberedaren tillsammans med salt. Kör till finfördelat. Häll ut smeten på bakplåtspapperklädda (helst teflexpapper då det inte fastnar lika mycket på dom) plåtar, blir nästan 3 st. Sätt in i ugnen på 60 grader 2 timmar, vrid sedan ner till 42 grader, skåra bröden, och efter ytterligare ett par timmar kan du vända dem. Låt torka i ugnen tills dem är HELT torra, ca 15-20 timmar. Har du ingen torkugn funkar vanlig, ha gärna varmluftsugnen på då och ha luckan lite på glänt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.