Rawfood Saltlakrits kaka med sötsyrlig citron & mango topping

on

Tänk er en härligt kakig citronkysst botten, med en krämig fyllning med saltig lakritssmak tillsammans med en söt och sur topping som bara smäääälter i munnen…De här receptet måste ni ju bara testa till påskfikan, eller till vilken fika som helst!

Lakrits förknippar man ju med svart eller grått. Lakritspulver på riktigt är inte riktigt den färgen, så i godis mm brukar man tillsätta färgämnen, men i min kaka har jag använt något betydligt mer naturligt att ha som färgämne, nämligen SVART TAHINI!!! Svart tahini är som vanlig tahini bara att den är gjord på svarta sesamfrön istället för vita. Mineral och vitamin mässigt så ligger dem lika, men svarta sesamfrön har betydligt mer antioxidanter. Vissa affärer/ hälsokostaffärer säljer svart tahini, men annars går det givetvis att göra sin egen själv. Då blötlägger du svarta sesamfrön, torkar i ugnen tills dem är helt torra och kör sedan länge i matberedaren till du har en pasta, tillsätt även ½-1 tsk havssalt om du vill.
I detta receptet funkar det med vanlig tahini också, då det smakmässigt blir nästan likadant, men vill man ha ”lakritsfärgen” behöver man svart tahini.
20150404_102419-1

 

 

Här kommer receptet, du behöver:

Botten:
– 1,5 dl kokosflingor/ 0,6 Cup coconut flakes
– 1,5 dl paranötter (kan bytas ut mot solrosfrön eller mer kokos för en nötfri variant)/ 0,6 Cup brazil nuts
– 7 dadlar/ 7 dates
– 1 msk tahini (vanlig ljus, mandelsmör funkar också)/ 1 TBS tahini, white
– 1 msk lucuma (ger en härlig len känsla till kakan, men du kan byta ut de mot mer kokosflingor om du inte har detta)/ 1 TBS lucuma powder
– 5 droppar eterisk citronolja (alt. rivet citronskal fr. 1 citron)/ 5 drops lemon essential oil or lemon zest

Salt-lakrits fyllning:
– 2 väl mogna bananer/ 2 ripe bananas
– 1 dl svart tahini/ 0,4 Cup black tahini
– 1 dl kokosflingor/ 0,4 Cup coconut flakes
– 1 msk lucuma (ger en gräddig len känsla, men kan uteslutas)/ 1 TBS lucuma powder
– 1 tsk äkta vaniljpulver/ 1 tsp vanilla bean powder
– 3/4 msk lakritspulver/ 3/4 TBS liqourice powder
– ½ msk fiberhusk (malda psylliumfrön, brukar finnas på den glutenfria hyllan i mataffären eller på hälsokosten)/ ½ TBS psyllium husk powder
– ½ – 1 tsk havssalt/ ½- 1 tsp sea salt
– 60 gram kakaosmör/ 60 grams of cacaobutter

Söt-sur citron & mango topping:
– 1 citron/ 1 lemon
– 20 gram torkad mango/ 20 grams of dried mango
– 1 msk vatten/ 1 TBS water
– 1 tsk fiberhusk/ 1 tsp psyllium husk powder
– 3 droppar eterisk citronolja (alt. rivet citronskal från 1 citron)/ 3 drops lemon essential oil or lemon zest
– 30 gram kakaosmör/ 30 grams of cacaobutter

Gör så här:

Börja med pajbotten. Kör alla torra ingredienser i matberedaren till det är ett mjöl. Kör sedani resten av ingredienserna till allt är som en deg. Tryck ut i en liten spring form. Ställ undan i kylen medans du gör fyllningen:

Kör kokosflingorna i matberedaren till det blir ett mjöl. Tillsätt sedan resten av ingredienserna utom kakaosmöret. Smaka av med saltet och lakritspulvret och justera mängden efter smak. När smeten nu smakar gudomligt tillsätter du kakaosmöret som du smällt försiktigt över ett vattenbad eller på 42 grader i ugnen. Kör allt i matberedaren till det är väl blandat. Häll ut över pajbotten och låt stelna i frysen medans du gör toppingen:

Pressa 1 citron i ett glas, häll på 1 msk vatten och lägg i den torkade mangon som du hackat i bitar. Låt stå minst 1 timme (så att mangon mjuknar och suger in sig lite av den goda vätskan). Sedan mixar du ihop mango & citron/vattnet med fiberhusken. Är det lite bitar kvar från mangon gör det ingenting, det blir bara vackert sen! Smällt kakaosmöret och blanda runt med de andra. Häll/ ringla smeten försiktigt över kakan och garnera med något om du vill, jag strödde över lite citrontimjan och lakritsgranulat på min kaka. Låt den sen stelna minst 1 timme i kylen eller frysen. Mums!!!
20150404_103330 20150404_102635-1

2 kommentarer Lägg till din

 1. Maria skriver:

  Hej, så god den låter!! Vad skulle man kunna byta ut kakaosmör mot🤔?

  Gilla

  1. Victoria skriver:

   Tack! Kakaosmöret ger en väldigt god smak, gör kakan mer stabil i texturen. Du kan byta den mot kokosolja men då blir hållbarheten endast två dagar om du inte fryser in den! Men kakaosmör är godast enligt mig, men gott med kokosolja med 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.