Rawfoodbröd med nudlar?!

on

20150409_170716Jo det stämmer, jag har skapat ett bröd med nudlar!!! Inga risnudlar eller äggnudlar, utan rawfood-nudlar är det jag använt mig av! Riktig, mat, grönsaker!!! Genom att göra nudlar av sötpotatis, zucchini och rödlök får man en skön konsistensmix, lite seghet möter krisp och binder sig fint med mjukheten som finns i bovetet. Man kan ha örtkryddor i brödet men själv tycker jag inte något mer än örtsalt eller vanligt salt behövs då det sker något magiskt med rödlöken i torkugnen! Testa får ni se! Jag trodde jag skulle behöva något mer smakrikt pålägg på detta bröd, men faktiskt var min favorit så enkelt som mosad avokado och en skiva gurka. Självlart passar andra pålägg bra ihop också då det ändå är ett så neutralt bröd.

För att göra mitt nudelbröd behövs:

– 1,5 dl helt skalat bovete/ 0,6 Cup buckwheat
– 2 msk chiafrön + 4 msk vatten/ 2 TBS chia seeds+ 4 TBS water
– 1 tsk örtsalt/ 1 tsp herbal salt
– 2 msk olja, kallpressad olivolja eller rapsolja / 2 TBS olive oil, or raw canola oil
– ½ dl hampafrön (kan bytas ut mot solrosfrön)/ 0,4 Cup hempseeds
– 200 gram zucchini/ 200 grams of zucchini
– 250 gram sötpotatis/ 250 grams of sweetpotato
– ½ rödlök/ ½ red onion

Gör så här:

Blötlägg bovetet i en skål minst 1 timme. Lägg även chiafröna i en annan skål med 4 msk vatten så dem får svälla under tiden. Skölj sedan bovetet noga och lägg ner i matberedaren tillsammans med chiageggan, örtsalt, olja och hampafrön och kör till det blir en jämn smet. Skala sötpotatisen och skölj zucchinin, kör dem i grönsakssvarven på de tunnaste läget och lägg ut på 1 plåt. Byt blad i grönsakssvarven till de 1-bladiga, alltså den största insatsen och spiralizera rödlöken. Sprid ut rödlöken jämt över de andra nudlarna. Häll över bovetesmeten på nudlarna och blanda runt så jämt som möjligt. Lättast är att med plasthandskar bre ut de jämt med händerna. Sätt sedan in plåten i torkugnen på 42 grader (ev. 60 grader de två första timmarna) och låt stå ca 7 timmar för ett mjukare bröd och 24 timmar för ett hårt bröd. Vänd brödet och dela det i bitar efter ca 4 timmar (en vass kniv är att föredra!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.