När ni läste rubriken kanske ni tänkte på rå köttfärs. Det är kanske inte så aptitligt precis. Men om jag säger, valnötter, svamp, tacokryddor, rotfrukter… Ja då låter det betydligt bättre, därför är en taco färs gjord på detta skapad istället! Egentligen ska man inte behöva ha riktig köttfärs, det smakar ingenting i sig. Den här veganska, råa är betydligt godare, alla ingredienser smakar gott i sig och har en skön konsistens utan att kännas ofräsch. Inget djur har behövt lida och du får istället i dig massor med näring som inte försurar kroppen, vilket riktigt kött gör.
Den här tacofärsen kan du utan tvekan ersätta ”vanlig” färs med. Servera den på några goda kex, eller till zucchininudlar (som du marinerat i olivolja), eller gör min favorit- lägg den i ett stort färskt vitkålsblad (alt. stort salladskålsblad) med lite hackad gurka, och en klick guacamole på toppen och ät!
Till receptet behöver du:
– 2 palsternackor/ 2 parsnips
– 3 champinjoner/ 3 muschrooms
– 2 morötter/ 2 carrots
– 4 soltorkade tomater/ 4 sundried tomatoes
– 7 babytomater/ 7 baby tomatoes
– 2 tsk spiskummin/ 2 tsp cumin
– 2 tsk oregano/ 2 tsp oregano
– 2 tsk paprikapulver/ 2 tsp paprika powder
– 1 tsk lökpulver/ 1 tsp onion powder
– 1 tsk baobabpulver (alt. lite pressad citron, men tänk på att det kan bli ”för blött” om du tar för mycket)/ 1 tsp baobab powder
– 1 krm havssalt/ a pinch of sea salt
– 1/4 röd paprika/ 1/4 red bell pepper
– 2 dl valnötter (blötlägg helst ett par timmar innan)*/ 0,8 Cup walnuts
Gör så här:
Kör alla ingredienser utom valnötterna i matberedaren till det är helt slätt och krämigt. Häll över i en skål. Lägg därefter i hackade valnötter och blanda runt. Klart!
* Som ni ser på bilden här till vänster, valnötterna kan bytas ut mot linsgroddar för ett nötfritt/ mindre fett alternativ.