Provat Cherimoya? Raw baniljmoyaglass (recept på äkta vaniljglass)

on

Bananglass i all ära! Att bara skiva ner lite banan och frysa in för att sedan köra i matberedaren (med ev lite vaniljpulver) till glass är en megatrend, och visst det är väldigt gott också. Vill du däremot ta glassen till en högre nivå ska du testa den här. Den smakar ännu mer gräddigt och mindre banan, är krämigare och lyxigare. Vill du veta vad hemligheten är? Titta på bilden..
cherimoya…Där har vi nämligen hemligheten, den stavas C H E R I MO Y A. En väldigt underskattad frukt. Man brukar hitta den i lite större matbutiker eller i frukt och grönsaksaffärer. Den är nästan lika söt som banan, men saken påminner mer om en gräddig mango, päron, kanske med en hint av ananas, du får prova så får du se! Det är en väldigt mild och gräddig smak i alla fall. Konsistensen är som en blandning av moget päron, durian och avokado och i fruktköttet finner du svarta kärnor som du pillar bort. En mogen cherimoya är en aning mjuk när du känner på den och inuti är den vit lätt åt de gråa hållet. När det kommer till den här glassen gör den verkligen underverk, med sin gräddiga söta smak och härliga krämighet är den här tusen gånger godare än ”vanlig” glass och mycket godare än ”vanlig bananglass” då den absolut INTE smakar banan.
20150520_100841

Till 1 stor portion eller 2-3 mindre behöver du:

  • 3 bananer, gärna väl mogna/ 3 bananas
  • 1 cherimoya/ 1 cherimoya
  • 1 vaniljstång/ 1 vanilla bean
  • 1 msk lucuma (kan uteslutas, men har du lucuma- använd det! Den ger en extra ”gräddtuch”)/ 1 TBS lucuma powder

Gör så här:

Skiva bananerna och frys in i en påse/ på en tallrik med plastfolie eller bakplåtspapper på. Låt dem frysas minst 4 timmar (detta kan du alltså förbereda låååångt innan om du vill, själv brukar jag alltid ha bananslantar i frysen så finns det alltid när man blir sugen!) Gröp ur cherimoyan och släng kärnorna. Lägg sedan fruktköttet i matberedaren tillsammans med vaniljstången (skalet med) och de frysta bananbitarna, ev lucuma. Kör tills det är krämigt, du kan behöva stoppa maskinen någon gång för att dra ner från kanterna med en slickepot. Servera genast!
20150520_100800

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.