Vegan midsommar buffé tips+ recept

Midsommar närmar sig! Traditionerna uppdateras och en färgglad, hälsosam, helvegansk och mestadels raw, midsommar buffé har börjat titta fram istället för den klassiska. Är det så att vissa i familjen eller någon av vännerna fortfarande vill ha ”vanlig” midsommarmat, så behöver du inte utesluta rawfood för det. Hemligheten stavas buffé. Alla får ta av det som dom vill ha och jag lovar dig, ingen kommer kunna motstå all vacker och färgglad mat som du serverar! Här kommer några midsommartips och tips på vad du kan ha på midsommarbuffén:

Ägghalvor med ”skagenröra”
Ingefärs & vitlöks marinerad ”sill” (fri från vinäger & ättika!)
”Bea-sill” eller bearneisesås till grillat (fri från vinäger & ättika!)
Örtig palsternackspaj på sesambotten
Raw eller vegansk potatis sallad
Miniburgare
Gräddost
Konstnärliga nudelbröd
köttbullar
Tomat & mango sallad
lax carpaccio
– Grillade eller råa majskolvar
– En stor plocktallrik beståendes av gurkstavar, morotstavar, groddar, paprikasivor & romansallad
– Vatten med skivor av jordgubbar, citron och gurka samt mynta blad i att dricka (låt detta stå över natten i kylen, smaksätt ev. med lite stevia eller lönnsirap eller honung)
Världens godaste jordgubbstårta till efterrätt eller chokladmoussetårta eller Victorias lovecake (rosa bärpaj!) för en nötfri dessert

Tips för en lugn å go midsommar:

– Förbered allt du kan förbereda, gräddosten kan du göra 2-4 dagar innan, köttbullarna och nudelbröden kan du också förbereda, dem håller ca 1 vecka i kyl och dem går även fint att frysa in! Dan innan midsommar är det perfekt att göra tårtan/tårtorna. Pajen är också bra att göra dan innan.

– Alla typer av sallader, lax carpaccion, miniburgaren och potatis salladen är bäst att göra samma dag som du ska äta det. Potatisen kan du koka dagen innan om du inte vill ha en raw potatis sallad. Låt barnen och övriga vänner och familjemedlemmar vara med och förbereda resten som du har kvar att göra på midsommarafton. Ta inte på dig allt själv. Alla tycker det är kul att skära grönsaker, stapla upp miniburgare och skapa färgglada upplägg. Sätt på lite musik, ha kul och va kreativa i köket tillsammans! Även om vissa kan vara skeptiska till den här typ av mat kommer dom ändå gärna  lite tidigare och hjälper till, har dom själva vart med och skapat buffén är det också lättare att få dem att smaka på dessa färgglada läckerheter!

– Om de andra du äter med vill ha sill och kött, klaga inte på dem, utan acceptera det. Genom att du ställer fram hälsosamma alternativ på bordet kan det göra att folk blir sugna på att gå mer åt de hållet, ett steg i rätt riktning alltså. Kanske ha vegansk potatis sallad till de grillade köttet istället för en vanlig potatis sallad? Eller den veganska bea-såsen till? En liten förändring kan vara ett stort steg! Se på det positiva- alltså det bra som du tillför. Finns det mer frukt och grönt framme äter man förmodligen mer av det, och eftersom vi inte har hur stora magar som helst orkar folk förhoppningsvis inte lika mycket av de mindre bra på bordet så som kött och fisk, socker, mejerier och processade livsmedel. Kanske barnen kan tänka sig kombucha (någon med fruktsmak brukar lättast gå hem) istället för saft eller läsk också?

– Våga hålla det enkelt, orkar du inte göra en stor buffé eller om du är bortbjuden kanske något så simpelt som att endast ha pajen och lite sallad räcker till middagen. Ska ni endast grilla på midsommar? Gör potatis salladen och ha den till, eller den som vill kan äta den som en ensamrätt istället. Något du annars kan ha med är en matig frösallad. En luftig lätt sallad kan vara fräscht och läckert att ha till såklart, även för de som inte är veganer, och vet du vad? En sallad behöver inte kräva att du står och hackar grönsaker så att det sliter i armar och händer, det räcker att lägga ut hela läckra romansallad blad, eller ställa fram sallad i en kruka- så får man plocka åt sig själv. En tårta kan vara jobbig att ha med sig om man inte firar midsommar hemma, testa att ta med lite läckra chokladtryfflar, ingen kommer bli besviken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.