Raw antiinflammatorisk guld dricka, Jamu inspirerad!


Gurkmeja ingår i familjen ingefärsväxter och kommer från tropiska delar i Asien. Gurkmeja har en mycket stark gul/orange färg och pigmentet som ger dess färg heter curcumin, och det är ämnet curcumin som motverkar inflammationer. För att aktivera ämnet curcumin behöver man tillsätta svartpeppar eftersom svartpeppar innehåller ett ämne som heter piperin som därmed då ökar absorbtionen av curcumin.

Gurkmeja har även andra stora hälsofördelar:

– Verkar renande för blodet.
– Bra för matsmältningen.
– Skyddar levern från gifter och är bra för leverfunktionen.
– Rikt på antioxidanter.
– Otroligt rikt på järn.
– Minskar blodflödet till fettceller, vilket leder till att det minskar risken för övervikt.
– Bra för imunförsvaret.

Kanske har i hört talas om en dryck som kallas guldmjölk? Det är en dryck som är vanlig i Indien, där man då blandar varm mjölk, gurkmeja, honung, svartpeppar och ghee, ibland även lite kardemumma eller saffran också. En vanlig (vegansk) variant på den här drycken som ni kanske läst om är att man byter ut mjölken mot mandelmjölk och använder kokosolja istället för ghee.
Det här receptet är inte inspirerat från den så kallade ”guldmjölken”, utan det är mer inspirerat från en dryck som är vanlig i Bali, som heter Jamu som är helt anorlunda. Jamu är en dryck på vatten, tamarind, palmsocker, gurkmeja och ingefära. Den här drycken kokas och därefter silas, och så låter man den svalna. Det här receptet har mycket inspiration från Jamu, däremot är den här drycken ouppvärmd, alltså är den helt raw, den är dessutom gjord på dadlar istället för socker. Om man vill kan man ha i tamarind, men för att göra det så enkelt och snabbt som möjligt är receptet utan det eftersom det faktiskt är helt magiskt gott utan!

Det du behöver till guld drickan är:

– 10 färska dadlar/ 10 fresh dates
– 2 tsk färsk ingefära/ 2 tsp fresh ginger
– 1 msk färsk gurkmeja (eller mer)/ 1 TBS fresh turmeric
– ca 5 dl vatten eller mer/ 2 cups of water
– svartpeppar/ blackpepper

Gör så här:

Kärna ur dadlarna och kör alla ingredienser i mixern, börja med halva mängden vatten. När det är helt slätt häller du på mer vatten och kör lite till. Vill du ha en mer utspädd och lösare dryck, ha i mer vatten. Håller sig bra i kylskåp ca 5 dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.