Godaste saffransbrödet, veganskt & glutenfritt


Du behöver:
4 bananer, helst lite brunprickiga/ 4 ripe bananas
3 msk mandelsmör*
5 dl havregryn (för mer näring- försök hitta raw eller kallpressade)/ 2 Cups oats
1,5 tsk bikarbonat/ 1,5 tsp bakingsoda
2 dl vatten+ 1 dl russin eller annan torkad frukt (valfritt)/ 3/4 Cup of water+ 0,4 Cup raisins
1 krm salt/ a pinch of salt
1 tsk kardemumma (mat helst hela i en mortel, annars använd pulver)/ 1 tsp cardamon
1,5 paket saffran/  0,5-1 gram saffron
½ dl kokossocker (kan uteslutas, speciellt om dina bananer är mycket mogna)/ 0,2 Cup coconut sugar
1 dl valnötter eller pistagenötter (valfritt- kan uteslutas)/ 0,4 Cup walnuts or pistage nuts (optional)
2 tsk äppelcidervinäger/ 2 tsp applecidervinegear

Gör så här:
Lägg russin i vattnet och låt ligga minst 1 h om du väljer att ha russin med. Kör havregryn till ett mjöl i mixern eller matberedaren, alternativt att du använder färdigt havremjöl. För bättre saffransmak, mortla saffran med en nypa salt och lite kokossocker innan du blandar ner det i havremjölet. Blanda alla torra ingredienser väl. Mosa bananerna med mandelsmöret väl i en skål och häll ner det över havremjölblandningen. Häll även över vattnet med russinen (om du valt att ha russin med) och äppelcidervinägern. Hacka valnötterna eller pistagenötterna om du väljer att ha det med. Blanda ner dem och rör runt allt väl. Placera teflexpapper (eller bakplåtspapper alt. smörj en form med kokosolja och häll ner smeten. Eftersom akrylamid bildas vid högre temperaturer föredrar jag att baka kakan på 120 grader i ca 1,5 timme (tiden varierar på din brödform och ugn), annars kan man baka den på 175 grader ca 30 min. Låt svalna helt innan du skär upp den då den behöver ”sätta sig” för att inte pysa ihop eller kännas degig!

Tips!
Lite kokosyoghurt är väldigt gott att toppa kakan med, eller ät den som den är 🙂

*Mandelsmör går att ersätta mot samma mängd annat nötsmör eller 1,5 msk smält kokosolja. Man kan även köra utan men då blir det inte riktigt lika saftigt.

2 kommentarer Lägg till

  1. Sol-Britt Granlund skriver:

    Går det att grädda den på 100 grader ? Och hur lång tid tar det då?
    Jag läste att akrylamid bildas när man hettar upp till temperaturer över 100 grader.
    Tack för att du tar dig tid att ge oss många spännande recept 👍

    Gilla

    1. Victoria skriver:

      Tack för visad uppskattning 🙂 Yes det går säkert med något längre gräddning bara 🙂 och yes det stämmer att akrylamid bildas vid 100 grader, men om man kör 120 grader kommer däremot inte innertemperaturen på kakan hinna bli så varm även fast man har ställt in ugnen på 120 grader 🙂

      Gillad av 1 person

Lämna ett svar till Sol-Britt Granlund Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.