Raw vegansk bovetegröt med frösås & frukt

När man gör bovetegröt brukar man ofta mixa mycket olika ingredienser tillsammans med de groddade/blötlagda bovetet, men i detta receptet kör vi det simpelt. Bovete, vatten och salt, mer behövs inte eftersom bovetet i sig har så god smak, likt vanlig havregrynsgröt, havregryn, vatten och salt, och ja, saltet är viktigt här! Det som också är viktigt som lyfter gröten är tillbehör. Det man bör tillsätta är någon form av sötma, olika texturer och en god mjölk eller sås. Gröten i sig behöver inte vara söt eller smaka så mycket, det är alltså tillbehören som är tänkt att lyfta gröten. Jag rekommenderar er verkligen att testa detta receptet, det är enkelt, billigt, gott, snabbt, mättande, värmande och energirikt! Grymt bra stadig frukost, eller när man vill på dagen! 🙂

Till 2 portioner behöver du:
2-3 dl bovete/ 1 Cup dry whole buckwheat
1/4- 1/2 tsk salt/ 1/4-½ tsp of salt
vatten/ water

Frösås:
½ dl solrosfrön/ 3 TBS sunflowerseeds
ca 6 dadlar (smaka av sötman)/ 6 dates (to taste)
en nypa salt/ a pinch of salt
ca 3 dl vatten
ev. 1 krm kardemumma/ optional: a pinch of cardamon

Tillbehör:
valfri frukt, blanda gärna olika sorter, texturer, t. ex banan, äpple, päron, apelsin, granatäpple mm, blanda gärna i lite torkad frukt med för att få extra spännande koncentrerade textur och smak, t. ex russin, delade torkade fikon eller aprikoser.
Vill man ha något nötigt med så är valnötter, hampafrön, pumpafrön eller kokosflingor god topping också!
/fruits of choice, seeds, nuts, coconut (optional)

Gör så här:
Blötlägg bovetet över natten eller några timmar. Är du extra duktig så groddar du helst bovetet också (se videon). Blötlägg även solrosfrön i en annan skål. Skölj bovetet noga tills de ”slemmiga” försvinner så gott det går. Lägg bovetet nu i mixerna eller matberedaren tillsammans med salt och vatten, börja med 1 dl och fyll sedan på eftersom tills det att du får en lagom krämig gröt. Häll upp på en tallrik och börja med såsen. Häll av blötläggningsvattnet från solrosfröna och mixa dem med dadlar, salt, ev. någon krydda och vatten, har du en klen mixer så får du hälla i vattnet lite i taget för att få det krämigt och slätt. Välj om du vill sila mjölken/såsen eller bara ha den som den är. Servera mjölken/såsen med valfri frukt. Man kan även lägga till valnötter, hampafrön, kokosflingor eller pumpafrön om man vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.