Istället för lutfisk- Julig ärtsallad med zoodles

Den här nudel-salladen är inspirerad från den klassiska lutfiskens smak kompisar, ärtor, vit sås, och kryddpeppar som är i centrum av måltiden, resten av ingredienserna är mer utfyllnad och textur. I den här salladen är resten av ingredienserna mer än utfyllnad och textur, lingonen bryter av med syra och fräschör, grönkålen bryter av med ytterligare en julig något bitter smak som framhävs med kryddpepparen och kokosyoghurten, samt zucchinin är där för att ge rätten något milt och mjukt att tugga på. Gillar du extra syra och sälta blir det som umami att servera surkål till vid sidan av. Receptet till den här salladen kan du leka runt med mycket, och proportionerna likaså.

Till den juliga ”nudel-salladen” behöver du för ca 1 portion om det är en ensam huvudrätt, annars 2 portioner:
1 zucchini/ 1 zucchini
2 blad grönkål/ 2 leaves of kale
1/4 citron/ 1/4 of lemon
Ca 200 gram frysta tinade gröna ärtor/  200 grams of frozen green peas
Ca 2 dl kokosyoghurt (eller mer!) alt. kokosmjölk/ About 0,8 Cup coconut yoghurt
Kryddpeppar efter smak/ allspice for taste
flingsalt/ salt
1,5 dl lingon eller tranbär (frysta, tinade funkar fint!)/ ½ Cup of lingon berries or cranberries
Valfritt extra tillbehör: Surkål/ optional: sauercraut

Gör så här:
Skala zucchinin om du föredrar skalad zucchini vilket jag rekommenderar i den här rätten för mjukare textur och bättre uppsugning av smaker. Spara skalet i kylen till nåt annat, smoothie, juice, soppa etc. Svarva zucchinin i en grönsaksvarv eller strimla den på något annat sätt, potatisskalare, papayaslicer, osthyvel eller rivgärn. Lägg upp den på en tallrik. Hacka grönkålen och lägg den över. Pressa över citron och massera in citronjuicen i zucchinin ocg grönkålen med hårda tag med hjälp av dina händer helst. Lägg över ärtorna som du tinat. Skeda på kokosyoghurten och strö över med kryddpeppar, börja med någon tsk och öka sen efter behov, själv föredrar ag mycket men det är en smaksak! Lägg över flingsalt efter smak och toppa med lingonen. Som en extra tuch till rätten kan du servera surkål vid sidan av om du vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.