Schema/ upplägg för hur du övergår till en rawfood kost

Det är inte lätt att ställa om kroppen till nya vanor, och faktum är att eftersom vi också är vanemänniskor gillar vi inte för stora förändringar som sker snabbt, våran kropp hänger inte heller alltid med och problem kan därför dyka upp under vägen. Jag har gjort en liten plan hur du lättare och mjukare ställer om dina vanor till en kost rik på mer frukt och grönt, och som också är helt raw om man vill.

Först får man ju se lite på var du är nu, i min plan utgår jag från en person som äter ”vanlig” mat, inte överdriven ohälsosam, utan ändå lite medveten. Detta blir därför ett ungefärligt riktmärke. Vi går igenom vecka för vecka och gör små förändringar.

Vecka 1: Första veckan testar du att äta helt vegansk med endast max ett mål med animaliskt, och de målet med animaliskt så äter du endast hälften av det du brukar och bara en sort. T. ex om du väljer att ha en laxfilé så tar du bara en halv filé och äter mer grönsaker, rotfrukter och tillbehör istället. Måltiden med animalisk del ska vara på middagen, alltså i ditt sista mål. Den här veckan tar du också bort oljor ur kosten som upphettas. Lite rå olivolja, kokosolja är okej på salladen, men vill du steka eller ugnsbaka- använd vatten istället eller ytterst lite kokosolja. Ta bort rapsolja, majsolja, solrosolja och hårt processade oljor helt. Under denna veckan kan du även prova ta bort vitt socker samt öka upp fruktmängden i kosten. Ersätt socker i första hand med frukt (torkad frukt så som dadlar är också bra), honung, lönnsirap, kokossocker, yaconsirap, stevia och monkfruktpulver.

Vecka 2: Välj ett mål om dagen då du äter en måltid som är helt rå, det lättaste brukar vara frukosten, men känn av själv och kika runt bland recept! De andra målen ska vara helt veganska, alltså inte innehålla några animaliska produkter. Brukar du äta 3 mål om dagen, blir alltså ett mål rawfood och 2 mål veganska. Ev. mellanmål kan du försöka göra rawfood med, frukt, bär, grönsakstavar med dipp, bars, smoothies, eller kika runt bland recept på smaskiga rawfood kakor och glassar! Exempel hur en dag kan se ut är frukt, smoothie eller raw bovetegröt till frukost och sedan ris, bröd, potatis, kokta grönsaker, tofu, tempeh eller linser och bönor (om din matsmältning klarar det, annars uteslut eller ät mycket lite av detta) etc. till lunch och middag. Tillsätt gärna lite groddar till de lagade måltiderna, 2 msk räcker för att få en lättare känsla av måltiderna. Känner du dig gasig, uppblåst, testa att tillsätta 1-2 msk surkål (se till att den du köper är rå, står den inte i en kyldisk i matbutikerna är den inte det) till luncherna och middagarna.

Vecka 3: Ät två råa måltider och en tillagad vegansk på dagarna. Det kan till exempel vara frukt till frukost, en grön smoothie, soppa, raw kex/ bröd, raw gröt, sallad etc till lunch och sedan ris, bröd, potatis, kokta grönsaker etc. till middag.

Vecka 4: Nu kan du börja känna in om du vill fortsätta en runda till likt vecka 3 eller om du känner dig redo att gå över till helt raw. Vill du börja äta helt raw rekommenderar jag 3 mål om dagen, frukost, lunch och middag med några mellanmål. Det kan till exempel vara en smoothie eller frukt till frukost, en grön smoothie, sallad, raw gröt, soppor, raw kex/ bröd, eller frukt till lunch, och en stor sallad med grönsaker och en mer kaloririk dressing baserad på nötter, frön, avokado eller frukt till middagen.

När du äter helt rå, kommer du förmodligen att behöva äta mer än 3 gånger en dag till en början och större portioner än du kanske faktiskt känner för, just för att få tillräckligt med kalorier. Tillagad mat innehåller mycket lite vatten och har mjukare fibrer vilket gör att den tar mindre plats på tallriken än otillagad mat. Frukt och grönsaker, å andra sidan, innehåller mycket mer vatten så du måste äta mer volym mat för att få samma mängder kalorier i en måltid. Torkad mat är mer kaloririk per volym så som torkad frukt, nötter och bröd som tillagats i torkugn, men jag rekommenderar enbart att använda dessa koncentrerade livsmedel i mindre mängd, och istället fokusera på färska frukter, grönsaker, groddar etc, det gör att magen fungerar bättre, du håller dig bättre hydrerad, och får mer energi.

Vill du ha mer inspiration hur en heldag rawfood kan se ut eller få en uppfattning hur man kan göra goda rätter, planera utan att det tar massvis av tid? Jag har skapat en måltidsplan på 10 dagar, med olika recept varje dag, frukost, lunch och middag. I denna måltidsplan är det alltså 30 olika recept som är helt raw som du testar på varje dag. Inköpslista och planeringstips, samt bonus recept och mellanmålstips är inkluderade i planen. Under dessa 10 dagar får du många smakupplevelser och lär dig olika metoder att göra rawfood på och får även stöta på massvis med spännande smak kombinationer! Jag kallar denna 10 dagars menyplan för ”Upplev rawfood” eftersom den verkligen ger en inblick i rawfoodkosten och inspirerar dig vidare på ett hållbart sätt att kunna fortsätta! E-boken ”Upplev rawfood” finns att köpa här: https://www.piggabutiken.se/bocker/6149-upplev-rawfood.html

Sist, men inte minst, det viktiga är att du känner efter vecka för vecka, kanske behöver du göra en långsammare övergång, och stanna vid något vecko nummer innan du är redo för att övergå till ytterligare en förändring. Eller så kanske du redan är vegan och kan hoppa direkt till vecka 2! Utgå från dig själv, fundera var du är och känn efter noga i kroppen vilka steg du börjar med att ta. Det här är som sagt en generell plan och inte individuell.

Lycka till med din hälsoresa! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.