Rawvegansk nässelglass (+en jättegod kolasås)

on

Äntligen ett recept med färska råa nässlor där dom verken bränns eller oxiderar tackvare mixningen och de frysta råvarorna! Nässlor har ju annars en tendens att oxidera (bli svarta) väldigt snabbt vid mixning i smoothies, röror såsom pesto etc. Genom att göra glass med dom slipper du detta! Gött va?

Glassen är enkel att göra och du behöver inte så många ingredienser! Den är god att äta som den är, men vill du sköja till det lite så testar du min kolasås till, eller toppar med nåt som du gillar!Glassen räcker till 1 stor portion om serverad som frukost, eller så kan den ju också räcka till 2 personer…

Glass recept
Du behöver:
300 gram banan, MOGNA/ 300 grams frozen bananas
Ca 20 gram färska nässlor/ apr 20 grams frozen stinging nettles
1-2 färska dadlar/ 1-2 fresh dates
1/4-½ tsk äkta vaniljpulver (går att utesluta)/ 1/4- ½ tsp vanilla bean powder

Gör så här:
Frys in bananerna i slantar och lägg dem så utspritt du kan i frysen, gärna i en påse (ligger slantarna på varandra är det svårt att lossa dom när du ska använda det till glass. Bäst blir det om bananerna får frysa ett dygn för då blir dom mer gräddiga än ”bananiga” i smaken, men det går att frysa en halv dag också för en mer banansmakande glass, vilket iofs också är gott om man vill ha det. Kör bananbitarna i matberedaren med resten av ingredienserna, och nån msk vatten. Kör tills allt är finfördelat och krämigt, du kommer lite då och då behöva stanna maskinen för att med hjälp av en slickepot eller sked dra ner från kanterna. När du har en krämig mjukglassliknande textur i maskinen är det klart för servering! Servera direkt (det smälter fort) om du vill ha det som en mjukglass eller frys in det i en skål/ skålar 1-2 timmar om du vill ha en fastare glasstextur.

Tips på tillbehör/ topping du kan välja mellan:
Kolasås (se recept nedan)
Granola
Pumpafrön
Groddar
Valnötter
Jordgubbar eller blåbär
Päronbitar
Russin, mullbär eller blötlagda gojibär
Smulade nyponkakor eller annan kaka/ energibar
Chokladsås (finns recept på chokladsås i Nordisk rawfood)


Raw kolasås recept
Du behöver:
7 färska dadlar/ 7 fresh dates
1 msk tahini/ 1 tbsp tahini
½ msk mesquitepulver (ger en djup kolasmak, valfritt)/ ½ tbsp mesquite powder
1 tsk maca pulver (ger en mer grundande smak, som en umami till såsen, förhöjer kolasmaken, valfritt)/ 1 tsp maca powder
Kokosmjölk, mandelmjölk, jordmandelmjölk, havremjölk eller vatten till en bra textur/ vegan mylk or water until its a texture you like
Ev. en nypa salt/ optional a pinch of salt

Gör så här:
Om dina dadlar är mjuka så kan du mosa ihop alla ingredienser i en djup tallrik förhand med en gaffel tills det är helt slätt och krämigt. Man kan också annars blötlägga dadlarna, och vill du fördubbla receptet kan du ju såklart köra allt i mixern, matberedaren eller blendern så går det snabbare. Börja med ett par msk vätska och fyll sedan på, endast litegrann i taget så det inte blir för mycket. Texturen avgör du själv, men det är gott om den är lite rinnig men fortfarande mycket krämig, men ja, det är ju lite av en smaksak! Vill man ha kolasåsen som en dippsås till t. ex äpple är det fördelaktigt att göra den tjockare medans om man ska ha den till en glass, på fruktsallad, gröt etc är det bättre att ha den lösare! Såsen håller sig ca 3-4 dagar i kylskåpet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.