Rawfood kolakakor med krisp och korngrästopping

on

Utan sirap och smör så kan man tro att kola smaken är lite svår att få till. Genom att använda sig av dadlar som kan påminna lite om kola, lucuma som gör ”gräddigheten” men som även den går åt kolahållet och tahini som bryter av och ger den där ”nygräddade-kak-känslan” så har vi faktiskt fått till en god kolasmak. I toppingen använder jag mig av ett till superpulver som heter mesquite och som är ett sött pulver som även de smakar lite åt kola hållet.

barleygrass%20juice%20powderI toppingen har jag även i korngräs pulver. Färgen blir härligt ljusgrön och att kakan får på sig en släng av klorofyll, aminosyror, b-vitaminer, enzymer, antioxidanter och mineraler gör ju heller ingenting. Nu är det inte mycket korngräs man får i sig i en liten kakbit då det endast är 1 krm på hela satsen, men ta ett glas korngräs med 1 tsk vatten innan också vettja. Det renar och förnyar blodet, avgiftar levern, stabiliserar blodsockret, verkar anti-inflammatoriskt, har effekt på diabetes, blodbrist, artros, migrän och trötthet. Det låter väl bra?!

För att göra den här kakan behöver du:

– 12 dadlar/12 dates
– 1 dl kokosmjöl/ 0,4 Cup coconut flour
– ½ dl kokosflingor/ 0,2 Cup coconut flakes
– 1 dl bovetecrunch* + ½ dl till topping/ 0,4 Cup Buckwheat crunch+ 0,2 Cup
– 1 tsk lucuma/ 1 tsp lucuma powder
– 1 tsk vanilj/ 1 tsp vanilla bean powder
– 1 msk kokosolja/ 1 TBS coconut oil
– 1 msk tahini/ 1 TBS tahini

Korngräslager:

– 1 msk kakaosmör/ 1 TBS cacao butter
– 2 krm mesquitepulver/ ½ tsp mesquite powder
– 1 krm korngräs (vetegräs funkar också)/ 1/4 tsp barley grass powder
– flingsalt/ sea salt

*Bovetecrunch får du genom att blötlägga helt skalat bovete och sedan torka det i ugnen på 42 grader till det är torrt. Man kan ersätta bovetet med nötter, men krispigheten blir inte riktigt detsamma då samt att nötallergiker inte kan smaka av den!

Gör så här:

Kör alla ingredienser till kaorna i matberedaren utom ½ dl bovete. När det är finfördelat och liknar en deg så har du i resten av bovetet och kör en liten stund till, tanken är att vi vill ha krispet kvar där! Tryck sedan ut degen i en baplåtspappersklädd eller inplastad form, ca 2-3 cm tjock. Ställ in i kylen och gör toppingen:

Smällt kakaosmöret på 40 grader i ugnen, alt. försiktigt i ett vattenbad. När kakaosmöret är flytande blandar du i mesquite och korngräs. Ta ut kakan ur kylen och skåra upp bitar och lägg på en tallrik. Med hjälp av en sked brer du/ringlar över toppingen. Strö på flingsalt och låt stelna i kylen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.