Rostad lök är ren skräpmat. Varför ens rosta lök när man kan torka den? Näringen bevaras, smakerna koncentreras istället för att pajas av upphettning, och kryddorna får lång tid på sig att göra sig till rätta med löken! Receptet är enkelt, du börjar med att göra en ”go-gegga” som blandas med löken för att få krispet och lite den där ”rostade lök- känsla- smaken” men i en betydligt godare och nyttigare variant.
”Rostad lök” kan du ha till nästan allt, toppa pizzan, pajen, salladen, lägg på smörgåsen, ha i burgaren, eller ät som den är som lite ”chipliknande” tilltugg eller snacks!
Till 2 plåtar behöver du:
– 4 gula lökar/ 4 yellow onion
– 2 dl pumpafrön/ 0,8 Cup pumpkin seeds
– 2 msk olivolja/ 2 TBS olive oil
– 3 msk pressad lime/ 3 TBS lime juice
– 1 tsk paprikapulver/ 1 tsp paprika powder
– 1 tsk spiskummin/ 1 tsp cumin
– 1 vitlöksklyfta/ 1 clove of garlic
– 1-2 tsk örtsalt/ 1-2 tsp herbal salt
– 1 msk kokossirap (annan sötning funkar också)/ 1 TBS coconut syrup
– 3 soltorkade tomater (blötlägg innan om dem är väldigt hårda)/ 3 sundried tomatoes
Gör så här:
Skär löken i ringar och lägg i en skål.
Kör alla ingredienser utom löken i matberedaren tills det är hyffsat slätt och jämt. Blanda i röran över löken och rör runt ordentligt. Sprid ut på bakplåtspapperklädda plåtar, försök undvika att löken ligger på varandra. Sätt in i torkugn, 42 grader, eller lägsta temperatur med luckan på glänt i vanlig ugn (gärna varmluft med isåfall) ca 12 timmar, vänd runt det och torka ytterligare 6 timmar. Håller sig fint i kylen ca 5-7 dagar och den går även fint att frysa!
LÖK ÄR KONST!!!