Den här moussetårtan är gjord med tofu och varför jag fyller ut den här moussetårtan med tofu och inte bara med mer avokado, banan eller nötter är av några olika anledningar:
– Tårtan blir nötfri (även fröfri)
– Den blir inte lika mäktig och mastig som om man hade haft mer avokado och dadlar/ banan i.
– Den blir mindre fet.
– Bra alternativ när avokadorna är dyra och dåliga.
– Det blir en fluffig och får en härlig konsistens.
– Tofu är basiskt och jag anser det som ett hälsosamt alternativ då det innehåller massor av mineraler, vitaminer och proteiner.
– Det är lättare att styra smakerna, har man mycket banan i för att fylla ut blir det lätt för sött eller att den får en bismak av banan, har man mycket avokado i får man ha väldigt mycket sött och mycket kakao i för att det ska bli bra.
Till receptet:
Kakbotten:
– 2 dl kokosflingor/ 0,8 Cup coconut flakes
– 1.5 dl bovetecrunch*/ 0,6 Cup buckwheat crunch
– ½ dl raw kakao/ 0,25 Cup raw cacao
– 1 krm äkta vanilj/ 1/4 tsp vanilla bean powder
– 1 krm havssalt/ a pinch of seasalt
– 1,5 msk kokosolja/ 1,5 TBS coconut oil
– 12 färska urkärnade dadlar/ 12 fresh dates
Mousserecept:
– 400 gram fast ekologisk tofu/ 400 grams of hard tofu
– 2 avokados/ 2 avocados
– 5 bananer/ 5 bananas
– 2 msk lucumapulver/ 2 TBS lucuma powder
– 1 tsk äkta vaniljpulver/ 1 tsp vanilla bean powder
– 1 krm salt/ a pinch of seasalt
Till den gröna fyllningen:
– ½ sats av moussereceptet ovan/ half of the mousse recipe
– 1 msk lucuma/ 1 TBS lucuma powder
– 50 gram kakaosmör, smällt/50 grams of cacaobutter
– 1,5 msk kokosolja, smält/ 1,5 TBS coconut oil
– ½ – 1 tsk vetegräs (eller annat grönt pulver)/ ½-1 tsp wheatgrass powder
– 2 droppar eterisk pepparmynta (kan bytas ut mot färsk pepparmynta eller uteslutas)/ 2 drop peppermint essential oil
Till chokladfyllningen:
– Andra halvan av moussereceptet ovan/ half of the recipe from the mousse above
– 0,75 dl raw kakao/ 1/4 Cup raw cacao
– 0,75 dl carobpulver/ 1/4 Cup carob powder
– 2 dadlar/ 2 dates
– 50 gram kakaosmör, smällt/ 50 grams of cacaobutter
– 1,5 msk kokosolja, smällt/ 1,5 TBS coconut oil
Gör så här:
Börja med kakbotten. Kör alla ingredienser länge i matberedaren till det är en deg. Tryck ut i en springform och sätt in i kylen.
Nu är det fyllningsdags! Börja med att göra receptet på moussefyllningen. Skeda ur hälften av fyllningen och spara i en skål. Andra hälften som du har kvar i matberedaren är till den gröna fyllningen du ska göra nu. Den gör du genom att blanda ner alla resterande ingredienser till den gröna fyllningen, kör dem i matberedaren tills det är slätt. Bred ut fyllningen över kakbotten (ev spar ca 2 msk till topping) och sätt in i frysen medans du gör chokladfyllningen. Den gör du genom att köra resten av moussefyllningen du sparat i matberedaren tillsammans med resterande ingredienser till chokladfyllningen. Bred försiktigt ut chokladlagret över de gröna lagret. Toppa ev med lite grön fyllning, gojibär och kakaonibs. Låt stå i kylen ett par timmar innan servering så den får stelna lite. Vill du kan du ha den i frysen ca 2 timmar innan servering om du vill ha den lite ”glassig” (du kan även ha den längre i frysen om du vill ha glasstårta).
*Bovetecrunch får du genom att först blötlägga bovete (1-12 timmar) och sedan skölja nog och torka i ugn på 42 grader tills helt torrt (ett par timmar)