Raw food ristotto- boveteotto i grön aubergine/lime sås

on
  • Visste du att man kan göra risotto utan risottoris?
  • Visste du att det går att göra en risotto raw som dessutom är jättegod?
  • Visste du att blötlagt bovete får en fantastisk konsistens som liknar kärnan i risottoris men inte är hårt och fastnar som klister på tänderna?
  • Visste du att bovete suger upp smaker fantastiskt och att bovetets fantastiska smak i sig anpassar sig till övriga ingredienser?
  • Visste du att man kan äta rå aubergine?
  • Visste du att ekologiska rå jordnötter innehåller otroligt mycket protein, zink, E vitamin och magnesium?
  • Visste du att smakerna lime, koriander & spiskummin är världens godaste kombination tillsammans med de milda jordnötterna när dem finner varandras balans?
    20150427_133326Du vet i alla fall inte hur god den här rätten är förrän du testat! Varsågod här är receptet:Du behöver till ca 2 portioner:
    – 2 dl helt skalat bovete/ 0,8 Cup buckwheat
    – 1 dl ekologiska jordnötter*/ 04 Cup organic peanuts
    – 1 aubergine, skalad/ 1 eggplant
    – 2 champinjoner/ 2 mushrooms
    – ca 100 gram spenat/ 100 grams of spinach
    – 2 avokados/ 2 avocados
    – 1 tsk malen koriander/ 1 tsp coriander
    – ½ tsk spiskummin/ ½ tsp cumin
    – ½ tsk havssalt/ ½ tsp sea salt
    –  1 tsk gurkmeja/ 1 tsp turmeric
    – 1 lime, saften/ 1 lime
    – 4 droppar eterisk lime olja, alt. rivet limeskal från 1 lime/ 4 drops of lime essential oil or lime zest
    – svartpeppar/ blackpepper

Gör så här:

Lägg jordnötterna i blöt, helst 8-12 timmar om du kommer ihåg att förbereda det. Blötlägg även bovetet i en annan skål, minst 4 timmar, men helst 8-12 timmar där med!

Skölj jordnötterna i en sil och kör alla ingredienser i matberedaren utom bovete och svartpeppar till det är finfördelat och krämigt. Skölj bovetet noga till ”slemmet” försvinner. Häll såsen över bovetet och blanda runt. Servera med tomater i bitar. Hade jag haft salladslök hemma hade jag även toppat med det också. Dra några varv med svartpepparkvarnen, ät och njut av alla fantastiska smaker, dofter, färger och att du har gett dig själv en fin matpaus.

* Jordnötter ger en otroligt god smak till den här såsen, samt att det är mycket närings och proteinrikt, men tål du inte jordnötter eller inte har ekologiska hemma så rekommenderar jag att byta ut dem mot cashewnötter i första hand, men om du inte tål nötter överhuvudtaget funkar solros, pumpa eller hampafrön bra också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.