Det här ska du ersätta oljan med!

on

olive-oilTill att börja med ska du ha med dig att olja sällan är helt raw, oavsett vilken olja vi än pratar om. Kallpressad olja innebär inte under 42 grader. Olja är otroligt processat, precis som vitt socker egentligen. Vi kan ta olivolja t. ex, tänk dig oliver (som faktiskt är en frukt) och så pressar du ut saften (oljan) från den, kvar har du då ren superkoncentrerad fruktsaft! Alla fibrer, och näringsämnen (de enda man kan hitta är lite vitamin E som finns kvar) slängs och kvar har du en saft (olja) på tomma kalorier som kommer otroligt koncentrerat in i din kropp och inte ger någon särskild mättnad. Jämför det med att äta hela oliver! Om man vill ha så mycket näring i sig som möjligt ska man alltså byta ut oljan mot hela produkter istället. Genom att äta hela produkter blir vi mer mätta, vi kan hålla oss piggare, vi blir mer tillfredställda efter en måltid, få jämnare blodsocker och så får vi även mer mineraler, proteiner, aminosyror och vitaminer på köpet! En annan bra anledning att välja hela produkter är också att dem inte har oxiderat, oljor har nämligen väldigt lätt till att oxidera. Omega 3 fettsyror är mest känsligt och oxiderar väldigt lätt, inte konstigt att de flesta linfröoljor smakar blää! Nedan finner du några enkla alternativ till att byta ut oljan mot hela produkter. Vi använder alltså t. ex linfrön istället för linfröolja, kokosnöt istället för kokosolja, avokado istället för avokado olja, mandel istället för mandelolja osv.

Salladsdressing
En fin splash olja över salladen förhöjer smaken eller hur? Men här är några enkla tips på hur du kan byta ut oljan mot något betydligt matigare, nyttigare och mer näringsrikt! Till och med godare och fräschare.

– Ta en sked nötsmör (mandelsmör, tahini, jordnötssmör etc.) eller 1 avokado och mosa ihop med en gaffel i en djup tallrik tillsammans med lite citron/äppelcidervinäger/lime, någon torkad, färsk eller fryst krydda t. ex timjan, basilika, mynta, lite salt eller tamari, kanske lite riven ingefära eller pressad vitlök? Ta det du är sugen på helt enkelt, och späd med vatten till du får en lagom konsistens!

– Ta fram mixern och mixa ihop en god sås på blötlagda nötter/frön eller lite avokado tillsammans med lite div grönsaker du har hemma, t. ex paprika, selleri, zucchini, tomater, som ovan spetsa gärna med någon god krydda, kanske någon syra och sälta. Ett tips är även att slänga i något lite sött som kanske lite mango eller ananas. Du kan prova mitt recept på en tomat och apelsin dressing som är fantastiskt god, klicka här och kika in på den vettja! Eller kanske är du sugen på en bea ?

– Du kan göra liknande som ovan i mixern men om du vill ha dressingarna mer matiga kan du tillsätta någon rotfrukt, t.ex en bit rå pumpa, morot, sötpotatis, rödbeta eller palsternacka, testa min löjligt goda palsternacksdressing t. ex.

– Har du väldigt ont om tid, eller kanske bara vill ha det väldigt enkelt, pressa över lite citron eller lime istället och toppa med en näve oliver, nötter eller tärnad avokado! Fryst mango eller mogen färsk mango är dessutom ett perfekt alternativ till dressing i salladen, den mosar sig lätt och genom att bara röra i den så blir det som en söt, fettfri och god dressing!

Stekning

– Visste du att du kan steka i vatten? Se till att du inte häller på för mycket på en gång, utan att du succesivt häller i efter behov för att få ett liknande resultat. Visst, oljan har sin funktion i stekning att den tar fram smaker bra men om du använder lite mer kryddor så blir resultatet faktiskt förvånansvärt bra utan olja! Genom att steka i vatten istället för olja så slipper du få i dig upphettad olja som oxiderat och bildat cancerframkallade ämnen och du gör även plånboken en tjänst.

Bakning

– Ersätt olja i recept mot kokosmjölk eller kokosgrädde.

– Vegetabiliska yoghurtar funkar bra att ersätta med.

– För extra saftiga resultat använder du dig av kokt mosad pumpa (pumpapure) eller morot, 1 dl olja motsvarar ca 3/4 dl pumpapure. Du kan använda dig av olika fruktpuréer också, t. ex äppelpuré, bananpuré eller aprikospuré för en lite sötare smak dessutom.

– Står det smör i receptet? Använd då naturens egna smör, ”guda smöret”, mosad avokado!!! För fettfri variant- mosad banan eller tofu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.