Vegansk & glutenfri pizza med svenska smaker


Den här pizzan är inte som en vanlig pizza, den är bara inspirerad av det som du tänker dig ”pizza”. I Sverige har vi redan försvenskat den italienska pizzan genom att äta ”pizzasallad” till, men nu har steget gått längre än så. I det här receptet finns det faktiskt ingen tomatssås på pizzan, den har istället en röra med smak av palsternacka som är otroligt god! Helt ärligt så kan jag fortfarande inte släppa tomaten helt, därför har jag valt att toppa pizzan med tomat istället. Svamp är något vi har gott om i Sverige, och när det är säsong för kantareller borde du verkligen prova det i detta receptet, annars funkar ju självklart annan svamp att ersätta med, eller så använder du torkad som du blötlagt.

Kolla gärna in youtube videon från min youtube kanal för att se exakt hur man gör pizzan:

Den här pizzan serveras gärna med en god valfri sallad till och pizzan räcker till 2-3 personer.

Du behöver:
Botten:
– 1,5 msk chiafrön+ 1,5 dl vatten
– 2 dl teffmjöl (kan ersättas med bovetemjöl, quinoamjöl eller havremjöl men teff blir neutralast och mest likt ”vanligt” mjöl)
– ½ tsk salt
– ½ tsk bikarbonat
– 1 tsk äppelcidervinäger eller citronjuice

Fyllning:
– 1,5 dl cashewnötter (kan ersättas med solrosfrön eller valnötter)
– 50 gram rå palsternacka
– ½ msk lökpulver
– ½ tsk salt
– 1 msk äppelcidervinäger (eller 2 msk citron)
– 1 msk rödbetsjuice om du vill ha en vacker rosa färg
– vatten till en tjock krämig konsistens

Topping:
– 2 tomater, delade i klyftor
– 1-2 dl kantareller eller valfri svamp (gärna inmaserad i tamari)
– ½ liten rödlök, tunt skuren
– färsk eller torkad timjan
– ev några varv med svartpepparkvarnen

Gör så här:
Börja med botten. Lägg chiafröna i vattnet och rör runt med en gaffel några gånger, låt stå minst 1 timme. Häll därefter linfröna i en stor skål/bunke och lägg i resten av ingredienserna. Knåda ihop degen, och gärna med händerna tills allt blandats väl. Degen ska vara hyffsat lös utan att vara för kletig. Platta ut den på en teflexpappersklädd plåt, har du inte teflexpapper så kan du behöva smörja in bakplåtspappret/plåten med 1 tsk olja. Sätt in pizzabotten i ugnen på 80 grader (varmluftugn hade jag) ca 40 min. Under tiden pizzan är i ugnen så förbereder du fyllningen. Kör alla ingredienser till en tjock och krämig röra, späd med vatten till lagom konsistens, var bara försiktig så att den inte blir för lös, den ska gå att bre utan att rinna, tänk dig samma konsistens som en hummus ungefär. Passa även på nu att förbereda toppingen. När pizzan legat inne i ugnen i 40 min kan du känna lite på den, känns den mycket lös och degig, låt den stå inne lite till, annars ta ut den och bre på fyllningen. Lägg sedan över toppingen och strö på lite torkad timjan. Sätt nu in pizzan i ugnen igen i 15-20 min, sedan är den klar och redo att serveras!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.