Rawfood levande glutenfritt surdegsbröd recept

När du bakar med surdeg får du ut det mesta av näringen och smakerna som man kan få ut. När man inte upphettar det dessutom så har vi gått ytterligare ett längre steg än så. Det här är ett rått levande surdegsbröd. Jag har valt att använda mig av en metod som kallas fermentrering för att få surdegskänslan på det här brödet. när man fermentrerar behöver man någon form av bakteriekultur, likt surdeg. Eftersom detta är ett rawfood bröd så används probiotika till detta. Man kan använda vanliga probiotika kapslar som köps på nätet, hälsokosten eller apoteket eller flytande probiotika.

Se görna videon nedan för att få exakta instruktioner och se även videon om du vill lära dig att göra egen hemgjord och raw tahini!

Till 6 små frallor behöver du:
– 2 dl vatten/ 200 ml water
– 3 msk chiafrön/ 3 TBS chiaseeds
– 1 msk probioform alt. 2 kapslar probiotika/ 2 probiotica capsels
– 1/3 tsk salt/ 1/3 tsk salt

– 1,5 dl raw nakenhavreflingor alt. havregryn, boveteflingor eller hirsflingor/ 50 grams of raw oats (naked oats) or buckwheat flakes, millet flakes or porridge oats
– 1 dl finriven morot (ca 1 morot)/ 1 carrot, shredded
– ½ dl hampafrön eller sesamfrön (byt ut mot mer havre/gryn om du vill)/ 2,5 TBS hempseeds or sesame seeds (or more grains if you want)

Gör så här:
Blanda de fyra första ingredienserna i en skål med en gaffel. Låt stå och svälla 15-30 min. Kör nakenhavreflingorna eller grynen i matberedaren till ett mjöl och blanda ner det i chiablandningen tillsammans med finriven morot och hampafrön eller sesamfrön. Låt stå i rumstemperatur för att fermentrera över natten, eller 7-10 timmar. Forma därefter brödet till små runda bitar, ca 1 cm tjockt och ställ in i torkugnen på 42 grader ca 3,5-5 h timmar beroende på vilken konsistens du föredrar på brödet. Om du inte har någon torkugn så kan du använda vanlig ugn med luckan lite öppet på glänt, har du varmluft- använd då det. Temperaturen styr du så nära som 42 grader som möjligt alt. lägsta temperatur om du inte kan styrka temperaturen så lågt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.