Världens godaste björnbärspaj (raw, vegansk, sockerfri)

När jag var liten åt vi ofta björnbärspaj när hösten börjar titta fram efter sommaren! När man värmer björnbären får dem en väldigt god smak som passar otroligt bra i bärpaj, och de bästa av allt- du behöver inga höga temperaturer för att få till den där goda ”bakade” känslan, du behöver bara lite längre tid, men när du väl har pajen i ugnen sköter den ju sig själv! Om man vill så kan man även äta pajen som den är utan att värma den, då har bären en mer syrlig smak men som också är otroligt god!

Bjud dina vänner på en gofika, lyxa till det på en helgfrukost eller varför inte ät pajen till middag! Tackvare dess låga blodsockerpåverkan, höga nivåer av magnesium, och andra mineraler utgör den sig som en bra kvällsmåltid, som en lättare middag, den här sover man riktigt gott på!

Till en paj behöver du:
0,75 dl linfrön
2,5 dl hackade mandlar (alt. valnötter eller kokosflingor)/ 1 Cup of chopped almonds or walnuts
1 dl kokosmjöl/ 0,4 Cup coconutflour
1,5 msk yaconsirap (eller lite stevia eller honung)/ 1,5 TBS yaconsyrup
2 msk mesquitepulver(i nödfall- ersätt till kokossocker om du inte har detta!)/ 2 TBS mesquite powder
1/3 tsk salt/ 1/3 tsp salt
2 tsk kanel/ 2 tsp of cinnamon
4,5 msk raw kokosolja/ 4,5 TBS raw coconut oil
ett par msk vatten/ a few TBS of water
8-10 dl björnbär/ almost 1 litre of blackberries

Gör så här:
Mal linfröna till ett mjöl i en stark mixer, kaffekvarn eller mortla dem fint. Lägg dem i en bunke. Lägg över alla ingredienser förutom björnbär. Massera med händerna så att kokosoljan smälter ner och det blir smuligt. Man ska kunna forma degen något men den ska ändå vara lite smulig, justera med vatten, lite i taget. Tryck ut hälften av dege i en pajform, gärna i glas. Mosa björnbären med en gaffel, inte helt, bara lite lätt, alt. pulsa dem en snabbis i matberedaren. Sprid björnbären pajbotten och smula över resten av degen med händerna, tryck till lite lätt. Servera pajen som den är kall (låt den dock gärna ”få stå till sig” minst 30 min om du har tålamodet) eller sätt in den i ugnen/ torkugnen på 60 grader 1,5-2 h alt. 3 timmar på 42 grader, dock kan man lika gärna ha 60 grader eftersom temperaturen på själva pajen inte hinner komma upp i så hög temperatur på den tiden. Servera direkt!

Tips på tillbehör:
– Kokosyoghurt i sin enkelhet
– Kokosgrädde i sin enelhet (dock ej raw)
– Vaniljkräm gjord på 2 dl blötlagda cashewnötter som mixas slätt med 1 moget päron, ½-1 tsk äkta vaniljpulver, ev. en nypa kardemumma om man vill. Justera vätskan utefter hur tjock du vill ha den.
– Avokadokräm gjord på 1 avokado som mixas med 4-5 dadlar, juicen av 1 citron, ½ tsk äkta vaniljpulver, vatten eller vegetabilisk mjölk efter smak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.