Spicy kryddblandning till frukt (!), sötpotatis, pumpa eller sallad etc…


Här kommer ett recept på en kryddblandning som är supergod att ha som en finish på salladen, soppan (eller vilken maträtt som helst!) eller att dippa frukt i. Äpple, banan, mango och apelsin är särskilt goda tillsammans med den här blandningen! Bara dippa frukterna direkt i pulvret eller skär frukterna i bitar och strö över! Men försiktig med att äta med händerna, då cayennepepparen kan göra att det svider om du sedan skulle råka stoppa fingrarna i ögonen eller i närheten av näsan! Den här blandningen är också särskilt god till kokt sötpotatis eller pumpa, eller om man ugnsbakar detta/ eller andra grönsaker och rotfrukter är det gott att ha på den här kryddan!

Förutom att kryddorna har en värmande effekt på kroppen vilket kompenserar den kyliga effekten av t. ex frukt, avokado så har ingredienserna mycket andra välgörande egenskaper:

Cayennepeppar:
– Rik på C & E vitamin
– Rik på antioxidanter
– Bra för matsmältningen
– Bra mot värk och inflammationer (även huvudvärk!)
– Sätter igång cirkulationen i kroppen
– Reducerar hunger
– Bra mot infektioner, virus och bakterier
– Bra för imunförsvaret och mot allergier
– Bra för hjärtat
– Bra mot tandvärk
– Hjälper till att producera saliv vilket behövs för matsmältningen, speciellt av stärkelserik mat så som potatis etc
– Antiinflammatoriskt

Kokossocker:
Mest till för smaksättning och balansering av de andra kryddorna men det är ett naturligt socker som kommer från kokosens nektar. Det har ett lägre GI än vanligt socker och är rikt på polofenoler, antioxidanter och innehåller även mycket mineraler.

Himalayasalt:
I receptet kan du använda vilket salt du vill, men rosa himalayasalt smakar bäst enligt mig och det har även bra egenskaper. Det är ett naturligt bergsalt med mycket mineraler och spårämnen. Det regulerar kroppens PH, bra för kroppens andningsystem, magen, kan hjälpa vid huvudvärk, kramp,  och hjälper även sömnen.

Kanel:
– Rik på antioxidanter
– Rik på mineraler
– Bra för blodsockret, hjälper diabetiker
– Sänker de dåliga kolesterolet
– Bra mot parasiter, virus, och svamp
– Bra för lungorna
– Bra för nervsystemet
– Anti inflammatoriskt

Till kryddblandningen behöver du:
2 tsk salt (himalayasalt brukar jag köra på här!)/ 2 tsp himalayan seasalt
2 msk cayennepeppar/ 2 TBS cayennepepper
2 msk kanel (vanlig kanel är mycket godare här men ceylon funkar)/ 2 TBS cinnamon
2 tsk kokossocker (kan uteslutas)/ 2 tsp coconutsugar

Gör så här:
Blanda allt noga i en skål. Häll över i en tom glasburk med tätslutande lock (förslagsvis, återanväd gamla kryddburkar!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.