Sommarens jordgubbspaj, raw & 4 ingredienser! (massa variationstips!!!)

Det här receptet är ett perfekt basrecept på en supergod paj. Det här kan lätt bli årets jordgubbspaj som är perfekt att servera till midsommar! Du behöver bara 4 grundingredienser för att det ska smaka magiskt och passa allas smaklökar! Variera och anpassa innehåller med hjälp av smaksättningsförslagen nedan. Men helt ärligt, du behöver inte tillsätta något av det på listan då den är så god som den är…men ibland är det kul att göra variationer eller om man kanske känner för något särskillt någon dag så är det perfekt! Och nötter, frön, gryn etc. kan du anpassa utefter vad du har, vad du tål och mår bra av och vad du gillar mest! Prova gärna flera olika variationer och upptäck nya kombinationer! Våga experiementera, testa och ha kul i köket!

Valfria exempel på ingredienser att smaksätta pajbotten med som man kan välja mellan:
1/4 tsk äkta vaniljpulver
1/4-½ tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
1/4 tsk lakritspulver
1 tsk valfritt grönt pulver t. ex spirulina, vetegräs, korngräs, moringa, matcha, chlorella
1 msk kakao
1 msk carob
1 msk rosa pulver t. ex jordgubspulver, hallonpulver, pitayapulver
1 tsk-1 msk bipollen
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
Skalet från ½ citron
Skalet från 1 lime
Skalet från 1/3 apelsin
1 tsk jordnötssmör eller tahini+en nypa salt om det inte är saltat (använd inte ett rinnigt jordnötssmör bara, då kan det bli för löst)

Fyllningsidéer som du kan lägga till om du vill:
Banan (se video)
Andra bär istället för jordgubbar eller att man använder en blandning, t. ex lingon, hallon, blåbär, hjortron, kiwi
Topping skulle kunna vara t. ex:
Kakaonibs
Kokosflingor
Hackade nötter
Bipollen
Myntablad
Citronmeliss
Pudrad kakao
Pudrad carob
Pudrad äkta vaniljpulver
Pudrad valfri frukt eller bärpulver

Dubblera receptet utefter så många portioner du vill göra till, välj om du vill göra en större paj på ett uppläggningsfat man får ta av själv med tårtspade, eller om du vill göra flera ”miniportions-pajer”.

Till 1 matig minijordgubbspaj eller till 2 små pajer (beroende på om det är ett matigt mellanmål eller enklare fika/efterrätt du vill göra) behöver du:

Till pajbotten:
1 dl valfria nötter, frön, eller kokosflingor, havregryn, hirsflingor eller bovete
4-5 färska dadlar
(ev. en nypa salt)

Fyllning:
4-5 färska jordgubbar
Ca ½ dl kokosyoghurt (eller så mycket som du tycker är lagom)*

*Alternativt kan du använda kokosgrädde eller någon annan vegetabilisk grädde du gillar, men minska mängden ev. så att det inte blir för tungt och mastigt. Man kan ev. mosa ½ avokado med 1/4-½ pressad citron eller lime till en yoghurtliknande konsistens och använda som substitut, söta den här avokadoröran genom att mosa in en färsk dadel, eller ha i lite honung, lönnsirap om du vill!

Gör så här:
Börja med botten. Kör allt i en matberedare till det liknar en deg. Det är gott med lite bitar, det behöver inte vara helt finfördelat, men det ska ändå hålla ihop för att du ska kunna forma det. Strö ev. lite kokosflingor på en tallrik eller lägg lite bakplåtspapper eller plastfolie på en skärbräda/ tallrik och tryck ut allt till en pajformliknande form med dina händer. Ta bort folien/ bakplåtspappret om du inte gjorde kakan direkt på tallriken med kokosen under, och placera pajformen på en tallrik. Lägg på kokosyoghurt och skivade jordgubbar, servera direkt! Om du inte ska servera pajen direkt, vänta då med att lägga på fyllningen till innan servering och förvara allt i kylskåpet (pajformen i sig håller sig i några veckor i kylskåpet om alla ingredienser var torra när du använde dem).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.