Groddsallad recept- en hälsoboost

on


Den här salladen innehåller allt du behöver- stor dos av aminosyror från alla groddar som dessutom bidrar med stor dos av mineraler, vitaminer, enzymer, och spårämnen som är nödvändiga för kroppen.

Du får även i dig höga doser C vitamin, främst från paprikan men självklart lite från groddarna, zucchinin och citronen med!

Den svarta rättikan ger dig bitterämnen som hjälper matsmältningen och är livsnödvändiga för en väl fungerande lever. I receptet här jag använt en färdig rättikablandning som gör den godare och mer lättsmält, så vänligen kika på detta (slutet av videon) och gör den här blandningen. Förvara den i en burk och ät lite av den varje dag för hälsoeffekterna av bitterämnena samt för dess goda smak- och oj vad god den är i den här salladen till exempel!!!
– Recept till blandningen hittas här: https://rawvegan.se/2023/02/24/grundsmakernas-betydelse-for-halsan-matsmaltningen/
– Jag rekommenderar dig att se den här videon också där du steg för steg (slutet av videon) får se exakt hur man gör: https://www.youtube.com/watch?v=5db-t0Wxabs

Oljan i receptet gör att salladen får en mjukare känsla eftersom den mjukar upp fibrerna, gör dem snällare mot magen att ta hand om, vilket också underlättar när du tuggar på den för att kunna tugga den i små partiklar, samt boostar upp alla smaker såklart. Jag rekommenderar Camelina olja eftersom den har så otroligt hög halt av omega 3 och E-vitamin vilket stödjer hjärta, kärl och cirkulation. Högkvalitativ olivolja är också en god idé om man inte har Camelinaolja då den också har vissa hälsoeffekter. Men jag måste säja att näringsmässigt är Camelinaoljan en vinnare eftersom dess innehåll uppfyller människans behov av fettsyror bättre med tanke på dess komposition. Camelinaolja är också en svensk produkt, vilket gör att den är bättre anpassad för oss som lever i de svenska klimatet. Och närodlat eller härodlat är alltid de bästa!
Jag länkar allt om Camelina i sverige här: https://www.camelinaofsweden.se/

Till ca 1 portion groddsallad behöver du:
1,5 dl bovetegroddar (knappt 0,75-1 dl torrvara innan groddning)/ 1/2 cup buckwheat sprouts
1,5 dl linsgroddar (ca 0,5 dl torrvara innan groddning)/ 1/2 cup lentil sprouts
En näve ärtskott eller 1/3-1/2 paket/ A big handful of peashoots
1/2 gul, orange eller röd paprika/ 1/2 red, yellow or orange bell pepper
1/2 zucchini/ 1/2 zucchini
3 msk färdig svart rättika blandning (recept)/ 3 tbsp black radish mixture (recipe link)
1 msk camelinaolja eller olivolja/ 1 tbsp camelina oil or olive oil
2 msk pressad citron/ 2 tbsp lemon juice
Svartpeppar efter smak/ Black pepper to taste

Gör så här:
Skala och finriv zucchinin och lägg i en skål eller tallrik. Skär paprikan i bitar, hacka upp ärtskotten och blanda runt det med zucchini samt resterande av ingredienserna, blanda runt försiktigt men väl. Smaka av med peppar (ev. salt om du behöver)!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.