Påsken närmar sig, och istället för att gå loss på de där skumgummi-liknande påskäggen som ska likna stekta ägg som finns bland lösgodiset i mataffären så har jag tagit fram en raw variant. Tusen gånger godare. Tusen gånger nyttigare. Tusen gånger fräschare. Nedan finns receptet!
Du behöver till ”äggulan”:
– 3/4 dl kokosflingor/ 0,25 Cup coconut flakes
– 1/4 dl lucumapulver (kan ersättas med kokossocker eller björksocker, men lucuma ger en härlig len och lite mäktigare känsla och är inte heller riktigt lika söt)/ 2 TBS lucuma powder
– 1/4 dl kokosmjöl/ 2 TBS coconut flour
– 1,5 msk valnötssmör (det får du genom att mixa råa valnötter länge i matberedaren, om du inte vill ha valnötssmör funkar annat lite ljusare nöt/frösmör bra, t. ex cashewsmör, vit tahini eller vit mandelpasta eller kokossmör för den nötfria varianten)/ 1,5 TBS walnut butter
– 1 msk torkad mango (blötlägg en timma innan)/ 1 TBS dried mango
– 3 droppar eterisk citronolja (alt. rivet citronskal från 1 citron)/ 3 drops lemon essential oil or lemon zest
– 3 tsk kokossirap (kan ersättas med annan flytande sötning)/ 3 tsp coconut nectar
Gör så här:
Kör alla ingredienser i matberedaren till en fin degliknande konsistens. Är den för ”pulvrig” kan du tillsätta mer nötsmör, är den för lös kan du tillsätta lite mer kokosmjöl). Rulla 50 små kulor och lägg åt sidan medan du gör ”äggvitan”.
Till ”äggvitan” behöver du:
60 gram kakaosmör
1 msk kokosolja
ca 2 msk björksocker
Gör så här:
Smält kakaosmöret med kokosoljan på 40 grader i ugnen. När det är flytande fördelar du ut blandningen med en sked i 50 formar. Du kan använda chokladformar, isformar, knäckformar eller vad du nu har för något där hemma. Strö lite björksocker i varje form. Lägg därefter i en kula ”äggula” i varje. Låt stelna i kylen.