Raw(sa) chokladmousse fyllda bakelser till nyår! Nyårsmenytips!


Tänk dig att du har en chockrosa bulle framför dig. Tänk dig sedan att du sticker ner en gaffel i den, och en perfekt härlig chokladmousse bara exploderar ut, då blir man rätt lycklig va? De här receptet är alltså väldigt festligt att bjuda på och passar bra in på nyår, eller på vilken fika som helst egentligen. Receptet är ju fritt från gluten, mjölkprodukter, nötter och frön vilket gör att det är mycket allergivänligt och perfekt att bjuda andra på, att en nyttig liten bakelse kan smaka lika bra som om den vore onyttig är ju dessutom det ett plus i kanten också.

Om du gör det här receptet och har det som efterrätt kan du använda äggkoppar eller andra mindre formar att göra dem i, då dem är ganska matiga, men egentligen är det mer festligt att göra dem i kaffekoppar så att dem blir lite större. Jag hade därför satsat på att göra en förrätt och huvudrätt som inte är så tung istället, och här kommer tips på det, en välkomponerad nyårs meny skulle kunna se ut så här t. ex:

Till förrätt: fyllda svampar
T
ill huvudrätt: raw shitake & mango ”kött” med paprikasås och ”ris”
Till dessert: Varsin chockrosa chokladmousse fylld bakelse.

…eller varför inte så här:

Till förrätt: ”lax” carpaccio
Till huvudrätt: Sötmarinerade raw zucchininudlar med örter och oliver
Till dessert: Varsin chockrosa chokladmousse fylld bakelse.

För att se mer exakta instruktioner till de här receptet rekommenderar jag att du ser videon på min youtubekanal för att se exakt hur man gör:

Till 4 bakelser behöver du:

För själva ”kakan”:

– 2,5 dl havregryn+ juicen från 2 citroner (ev. skalet också)/ 1 Cup oats soaked in the juice from 2 lemons
– 1 liten rödbeta/ 1 small beetroot
– 1-1,5 msk honung (eller annan trögflytande sötning)/ 1-1,5 TBS honey or other sweetener
– ½ tsk vaniljpulver/ ½ tsp vanillabean powder
– ca 3 msk mandelmjöl eller kokosmjöl/ about 3 TBS coconut meal or almondmeal

För chokladmousse fyllningen behöver du:

– 12 färska dadlar/ 12 fresh dates
– ½ avokado/ ½ avocado
– 2,5-3 msk raw kakao alt. carob/ 2,5-3 TBS raw cacao or carob powder
– 1 krm äkta vaniljpulver/ a pinch of vanilla bean powder
– en liiten nypa salt/ a pinch of salt
– ½-1 dl vatten/ 0,2-½ Cup of water

Gör så här:

Börja med att pressa citronerna, lägg i havren och ”blötlägg” havren i citronjuicen, gärna några timmar. Havren kommer suga upp juicen och du får resultatet av en ”havreklump”, vilket är precis vad du vill. Kör havre & citron blandningen i matberedaren tillsammans med rödbetan, honungen och vaniljpulvret. När allt är helt finfördelat lägger du upp smeten på en tallrik och blandar i kokosmjöl. Börja med en msk och fyll sedan på efter behov, du får inte ta för mycket för du kommer degen att ”spricka” när du trycker ner den i formen sen, men den måste ändå vara tillräckligt fast så att den inte klibbar för mycket på händerna. Med hjälp av plastfolie gör du som 4 runda platta formar av degen, spara ca 1/5 av degen för att täcka bakelserna med sedan. Lägg plastfolie i 4 kaffekoppar och lägg ner en rund kaka i varje, tryck med händerna så att den ligger jämt fördelat, den ska vara ca ½-1 cm tjock.

Gör nu chokladmoussen genom att köra alla ingredienser till dem är helt finfördelade i matberedaren. Tillsätt lite vatten i taget, den får inte bli för lös men den ska vara möjligen något lösare än vanlig chokladmousse. Klicka nu i chokladmoussen i formarna. Dela upp degen som du sparat i 4 delar och platta ut och ”limma ihop” den med resten av degen, se till att formarna är helst stängda, så ingen choklad tittar ut! Ta sedan upp bakelserna ur kaffekoppen med hjälp av plastfolien, vänd försiktigt dem och lägg på tallrikar. Nu är det färdigt att servera, låt dem gärna stå i kyl en stund innan (du kan även göra dem dan innan om du vill) eller servera direkt! Garnera gärna med lite kakaonibs om du vill!

2 kommentarer Lägg till din

 1. Eva skriver:

  Hej Veronica! Går det lika bra med färdigkokt rödbeta till bakelsen?

  Gilla

  1. Victoria skriver:

   Hej! Det borde gå bra, har inte provat själv dock! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.