Här är de hetaste mat trenderna år 2017

on

Precis som i modevärlden så finns det trender inom mat. Det är dags att gå från år 2016 till år 2017 och i det här inlägget (och i videon nedan) beskrivs de hetaste trenderna när det kommer till matlagning som börjar/håller i sig och blir hetare år 2017.

– Använda grönsaker och rotfrukter som huvudingrediens.
Vi är vana vid att grönsaker och rotfrukter äts som tillbehör till t. ex ris och pasta, men numera blir det bara mer och mer populärt att använda grönsaker och rotfruker istället, t. ex göra nudlar/spaghetti på zucchini, rödbetor, morötter eller kanske göra ris på blomkål eller palsternacka? Något som även kommer bli populärt år 2017 är att byta ut köttet mot grönsaker eller rotfrukter, kanske en sallad, bakad hel blomkål eller broccoli.

– Fejk kött.
Vi har kanske sett pulled pork med jackfrukt istället för riktigt kött, och trenden fortsätter, år 2017 kommer vi även få se ”blodiga” biffar som är gjorda grönsaker och bönor, eller annat spännande ”fejk kött”

– Vi tar tillvara på mer utav råvaran.
Vi kommer mer och mer få se recept med t. ex broccolistam, morotsblast, rödbetsblast mm.

– Vi kommer få se mer udda varor och mycket färgstarkt.
Det blir mer populärt i butikerna, recept, tidningar och tv program att vi använder oss av udda och färgstarka varor t. ex lila sötpotatis, orange färgad blomkål, svarta sesamfrön, svart ris, röd quinoa osv.

– Japansk mat.
Varför man hämtar inspiration från japansk mat är för att den är mycket hälsosam, den har mindre fett, är simpel, fettsnål, rik på grönsaker och alger, men även också för att den är så vacker och elegant. Råvaror som mirin, miso och soja blir mer populära att använda, och ja, inte bara i de japanska köket.

– Alger kommer vi se mer av.
Alger hör till framtidens mat, och dessa kommer bli mer populära, vi kommer hitta fler recept med alger, både i tidningar, tv och på nätet. Intresset för alger hos kockar kommer också ökas. Torkade alger t. ex wakame, kelp och dulse dyker upp i fler och fler affärer.

– Probiotisk mat.
Nu pratar vi om t. ex surkål, kimchi och andra syrade grönsaker blir mer populärt, och fler kommer nog också våga sig på att testa sin egen. Probiotisk mat har hjälper krångliga magar och dåligt imunförsvar, vilket kan vara goda anledningar till att det blir mer populärt. Till probiotisk föda tillhör även den populära drycken kombucha, men vi kommer få se mer än så i år!

– Ekologiskt är logiskt.
Ja det är det faktiskt. År 2016 har vi sett en ordentlig ökning i butikshyllorna med ekologisk mat, även i restauranger, och ja, efterfrågan är fortfaraned enorm, fler och fler inser hur viktigt detta är och får upp ögonen för det. Den ekologiska trenden är här för att stanna och bli ännu större.

– Glutenfria bröd.
Efterfrågan på ekologiskt bröd blir större, och fler och bagerier och mataffärer kommer därför att sälja det, dock kommer även trenden för att baka eget glutenfritt bröd också bli otroligt mycket större. År 2016 har vi sett en otrolig ökning på glutenfria mjöler i hyllorna, och nu år 2017 är det bara en tidsfråga till att fler och fler vågar testa nya sorter och baka sitt eget glutenfria bröd.

– Grönsaksdrinkar.
Detta är något vi kommer se mer och mer ute på restauranger, då efterfrågan är stor. Varför inte en fänkåls cocktail eller en ingefärs shot?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.