Matiga veganska våfflor, grönt rawfood recept!

Vanliga våfflor med grädde och sylt är ju klassiskt och gott (är du mer ute efter det, kika in mitt rawfoodrecept på det här: https://rawvegan.se/2015/03/17/rawfood-recept-pa-vafflor/ ) , men det är kul att ta våfflan till nya kreativa idéer också! En matvåffla fick det bli den här gången. Med matvåffla menas det att den inte är söt utan att man har något mer ”matigt” tillbehör så som hummus, skagenröra, guacamole, coleslaw mm. I videon här nedan får du massa toppingtips, så rekommenderar att kika på den för inspiration och idéer, där ser du även lättare hur man gör dem!

Du behöver till ca 4 våfflor:
– 3 dl helt skalat bovete/ 1,6 Cup buckwheat
– 3 morötter/ 3 carrots
– 1 dl kokosmjöl/ 0,4 Cup coconut flour
– ½ tsk salt/ ½ tsk salt
– 1 msk honung, yaconsirap eller kokossirap eller 2 färska dadlar kanel/ 1 TBS of liquid sweetener or 2 fresh dates
– 2 msk spenatpulverpulver eller annat grönt pulver, kan ersättas mot samma mängd valfritt mjöl/ pulver, t. ex kokosmjöl, bovetemjöl, veganskt proteinpulver/ 2 TBS spinachpowder or other green powder or vegan proteinpowder or buckwheatflour
– 2 msk olivolja/ 2 msk oliveoil
– ½ msk fiberhusk (malda psylliumfrön)/ ½ TBS psyllium husk powder

Gör så här:
Blötlägg bovetet i en skål med dubbelt så mycket vatten minst en timme men helst 8-12 timmar. Skölj noga i ett durkslag. Lägg därefter bovetet i matberedaren tillsammans med alla andra ingredienser förutom fiberhusk, och kör till en jämn smet. Tillsätt därefter husken och kör till en deg. Låt stå 5-10 min.
Medans degen vilar kan du plocka fram våffelgärnet och plasta in det.

Storleken på våffelgärn kan variera, men på mitt våffelgärn fick jag ut 4 st våfflor. Tryck ut våffeldegen på nedre delen av våffelgärnet, stäng locket och tryck till med handen. Öppna locket och ta tag om plasten så du lätt kan vända upp våfflan på en bakplåtpapperklädd plåt.

När du gjort alla våfflorna så sätter du in dem i torkugnen på 42 grader (eller vanlig ugn med varmluftseffekten/ luckan på glänt på lägsta temperatur) en timme, vänd dem sedan och torka ytterligare 1-3 timmar. Dem är godast att äta nygjorda eller att du värmer på dem lite ytterligare i torkugn innan servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.