Nu är det inte långt kvar till våffeldagen! Och vad sägs som en fet våffla med massa vete, ägg, grädde, sockrad sylt och gräddglass? Låter inte helt fel va! Så därför lägger jag härmed upp ett supergott recept på det, fast jag har gjort en liten justering bara… den ska ju faktiskt vara riktigt hälsosam också, både själ och kropp ska njuta!
Till mina raw våfflor behöver du:
– 3 dl helt skalat bovete/ 1,6 Cup buckwheat
– 3 morötter/ 3 carrots
– 1 dl kokosmjöl/ 0,4 Cup coconut flour
– 1 tsk äkta vanilj/ 1 tsp vanilla bean powder
– 1 tsk kanel/ 1 tsp cinnamon
– ½ dl kokossocker/ 0,2 Cup coconut sugar
– 1 msk mesquitepulver (kan uteslutas och bytas ut mot mer kokossocker, men det här pulvret ger en väldigt god smak och fina b-vitaminer till våfflorna!)/ 1 TBS mesquite powder
– ½ dl kokosolja/ 0,2 Cup coconut oil
– ½ msk fiberhusk (malda psylliumfrön)/ ½ TBS psyllium husk powder
– ½ tsk havssalt/ ½ tsp sea salt
Gör så här:
Blötlägg bovetet i en skål med dubbelt så mycket vatten minst en timme men helst 8-12 timmar. Skölj noga i ett durkslag. Lägg därefter bovetet i matberedaren tillsammans med alla andra ingredienser förutom fiberhusk, och kör till en jämn smet. Tillsätt därefter husken och kör till en deg. Låt stå 5-10 min.
Medans degen vilar kan du plocka fram våffelgär-net och plasta in det.
Storleken på våffelgärn kan variera, men på mitt våffelgärn fick jag ut 6 st våfflor, men dela smeten i lika stora delar. Tryck ut våffeldegen på nedre delen av våffelgärnet, stäng locket och tryck till med handen.
Öppna locket och ta tag om plasten så du lätt kan vända upp våfflan på en bakplåtpapperklädd plåt.
När du gjort alla våfflorna så sätter du in dem i torkugnen på 42 grader (eller vanlig ugn med varmluftseffekten/ luckan på glänt på lägsta temperatur) en timme, vänd dem sedan och torka ytterligare 1-3 timmar. Dem är godast att äta nygjorda eller att du värmer på dem lite ytterligare i torkugn innan servering.
Serveringsförslag:
Banan & avokado glass:
Kör 3 frysta bananer i bitar, 2 frysta avokados i bitar, och 1 vaniljstång i matberedaren tills det börjar likna en fluffig glasskonsistens.
Hallonsylt:
Kör 250 gram hallon (frysta som du tinat funkar bra) i matberedaren tillsammans med 4 dadlar och 2 tsk fiberhusk till det är helt slätt. Lägg sedan glassen på den ljumma våfflan och ringla hallonsylten över. Servera direkt!


Alternativ:
Hallonglass:
– 4 frysta bananer/ 4 frozen bananas
– ½ paket frysta hallon/ ½ package frozen rasberries
– ½ tsk äkta vaniljpulver/ ½ tsp vanillabean powder
Gör så här:
Kör alla ingredienserna i en matberedare till du har en krämig konsistens, toppa ev. med lakritspulver eller citroskal om du vill!
En kommentar Lägg till din