Rawfood recept på våfflor

20150314_171128Nu är det inte långt kvar till våffeldagen! Och vad sägs som en fet våffla med massa vete, ägg, grädde, sockrad sylt och gräddglass? Låter inte helt fel va! Så därför lägger jag härmed upp ett supergott recept på det, fast jag har gjort en liten justering bara… den ska ju faktiskt vara riktigt hälsosam också, både själ och kropp ska njuta!

20150314_063913

Till mina raw våfflor behöver du:

– 3 dl helt skalat bovete/ 1,6 Cup buckwheat
– 3 morötter/ 3 carrots
– 1 dl kokosmjöl/ 0,4 Cup coconut flour
– 1 tsk äkta vanilj/ 1 tsp vanilla bean powder
– 1 tsk kanel/ 1 tsp cinnamon
– ½ dl kokossocker/ 0,2 Cup coconut sugar
– 1 msk mesquitepulver (kan uteslutas och bytas ut mot mer kokossocker, men det här pulvret ger en väldigt god smak och fina b-vitaminer till våfflorna!)/ 1 TBS mesquite powder
– ½ dl kokosolja/ 0,2 Cup coconut oil
– ½ msk fiberhusk (malda psylliumfrön)/ ½ TBS psyllium husk powder
– ½ tsk havssalt/ ½ tsp sea salt

Gör så här:

Blötlägg bovetet i en skål med dubbelt så mycket vatten minst en timme men helst 8-12 timmar. Skölj noga i ett durkslag. Lägg därefter bovetet i matberedaren tillsammans med alla andra ingredienser förutom fiberhusk, och kör till en jämn smet. Tillsätt därefter husken och kör till en deg. Låt stå 5-10 min.20150314_06422220150314_065125
20150314_070718Medans degen vilar kan du plocka fram våffelgär-net och plasta in det.
20150314_071552

Storleken på våffelgärn kan variera, men på mitt våffelgärn fick jag ut 6 st våfflor, men dela smeten i lika stora delar. Tryck ut våffeldegen på nedre delen av våffelgärnet, stäng locket och tryck till med handen.20150314_072141

Öppna locket och ta tag om plasten så du lätt kan vända upp våfflan på en bakplåtpapperklädd plåt.
20150314_072538
20150314_073549

När du gjort alla våfflorna så sätter du in dem i torkugnen på 42 grader (eller vanlig ugn med varmluftseffekten/ luckan på glänt på lägsta temperatur) en timme, vänd dem sedan och torka ytterligare 1-3 timmar. Dem är godast att äta nygjorda eller att du värmer på dem lite ytterligare i torkugn innan servering.

Serveringsförslag:

Banan & avokado glass:

Kör 3 frysta bananer i bitar, 2 frysta avokados i bitar, och 1 vaniljstång i matberedaren tills det börjar likna en fluffig glasskonsistens.

Hallonsylt:

Kör 250 gram hallon (frysta som du tinat funkar bra) i matberedaren tillsammans med 4 dadlar och 2 tsk fiberhusk till det är helt slätt. Lägg sedan glassen på den ljumma våfflan och ringla hallonsylten över. Servera direkt!

20150314_171128
Våffla med avokadoglass & hallonsylt
Våffla med hallonglass

Alternativ:

Hallonglass:

– 4 frysta bananer/ 4 frozen bananas
– ½ paket frysta hallon/ ½ package frozen rasberries
– ½ tsk äkta vaniljpulver/ ½ tsp vanillabean powder

Gör så här:

Kör alla ingredienserna i en matberedare till du har en krämig konsistens, toppa ev. med lakritspulver eller citroskal om du vill!

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.